Kabul: Završna faza evakuacije iz Afganistana

Sjedinjene Američke Države upozorile su na “specifičnu, kredibilnu” prijetnju u blizini aerodroma u Kabulu u nedelju dok američke snage žure da završe evakuaciju iz Afganistana do roka postavljenog do 31. avgusta, jer se talibani pripremaju da preuzmu kontrolu nad ključnim aerodromom.

U bezbjedonosnom upozorenju, Američka ambasada u Kabulu je upozorila na napada u konkretnim područjima kabulskog aerodroma, uključujući prilazne kapije, a kako je američki predsjednik Joe Biden rekao novinarima u Washingtonu, njegovi komnandanti su ga upozorili da je novi “napad veoma izgledan u narednih 24-36 sati”.

Destine afganistanskih civila i 13 američkih vojnika je ubijeno kada je bombaš samoubica detonirao eksplozive na kabulskom aerodromu. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIL-K).

Zapadni bezbjedonosni zvaničnik je rekao da su američke snage u završnoj fazi njihovih operacija, dok gotovo 1.000 civila na aerodromu čeka da bude evakuirano, javlja Al Jazeera.

(Fena)