Ples protiv mržnje

Pop zvijezda Lizzo (33) morala se susresti sa novom olujom mržnje kada je prošle sedmice objavila svoju novu pjesmu “Rumors”, “Glasine”. U video klipu, žene s viškom kilograma plešu u sjajnim zlatnim haljinama. Prema Lizzo, to je pjesma protiv onih koji mrze.

Mržnja prema prekomjernoj težini i tamnoputim ljudima su životna tema za Lizzo, a sada i njen zaštitni znak: Iako mnogi debeli ljudi tiho pate od ismijavanja, Lizzo je odrasla uz njezinu glasnu borbu za prihvatanje toga i tjelesnu pozitivnost. Međutim, njenu novoobjavljenu pjesmu, “Rumors” propratilo je toliko mržnje prema fobiji da se rasplakala.

“Većinom me nije briga”, kaže ona u videu na Instagramu. „Ali mislim, kada puno radim, tolerancija se smanjuje, strpljenje se smanjuje, postajem osjetljivija. Malo se promijenilo na sistemskom nivou. Istina je da se u reklamama i medijima sada češće pojavljuju tamnopute žene i žene s viškom kilograma”.

„Na dodjeli Grammyja sada ima više crnih žene plus-size dimenzija. Ali, u bolnicama se i dalje tretiraju lošije od drugih ljudi”, kaže Lizzo.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)