Vijećnici podržali Odluku o izboru članova Izborne komisije Mostara

Gradsko vijeće Mostara na svojoj današnjoj sjednici usvojilo je Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor članova Izborne komisije Grada Mostara.

Protiv spomenute odluke bili su opozicioni vijećnici, koji su u medijskim istupima, prije početka sjednice, navodili da vladajući HDZ BiH i SDA pokušavaju u Gradsku izbornu komisiju, preko komisije koja će provesti javni konkurs, imenovati osobe koje formalno nisu članovi političkih stranaka, ali su njima bliski.

Arman Zalihić, vijećnik SDP-a BiH, zatražio je od Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona informaciju šta je do sada učinjeno po prijavama za izbornu prevaru na prošlogodišnjim izborima za Gradsko vijeće.

Takođe je predložio da Gradsko vijeće usvoji zaključak da osobe obuhvaćene istragom, osobe koje su predmet istražnih radnji ili postoji osnovana sumnja da su sučestvovali u prevari, ne mogu obavljati nikakvu funkciju u Gradskoj izbornoj komisiji, ali taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić istakao je kako nema ništa sporno oko Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor članova Izborne komisije.

Po njegovim riječima, pri formulisanju ove odluke ispoštovane su sve zakonske procedure, kao i preporuke Centralne izborne komisije.

Marić je kazao kako je imenovanje Izborne komisije Grada Mostara zakonska obaveza. Dodao je da je Centralna izborna komisija obavijestila Gradsko vijeće Mostara da se taj posao mora završiti do 30. seštembra, u suprotnom to će učiniti CIK BiH.

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je Program razmještaja reklamnih panoa i displeja na području Grada Mostara, kao i Program razmještaja kioska u Gradu Mostaru.

Po riječima gradonačelnika Mostara Marija Kordića, u tim oblastima vlada pravi haos, većina reklamnih panoa postavljeno je ilegalno i krajnje je vrijeme da se stanje uredi.

(Fena)