Gajbe za pivo i polomljene stolice kao covid barikade u glavnom gradu Vijetnama

Štapovi od bambusa, gajbe za pivo, merdevine, polomljene stolice i drugi svakodnevni predmeti poslužili su kao improvizovane barikade na ulicama Hanoja, dok vlasti pokušavaju usporiti širenje koronavirusa.

Glavni grad Vijetnama bio je u lockdownu više od mjesec dana, ali broj novih slučajeva zaraze koronavirusom se nije smanjio, te su ograničenja kretanja postala još stroža.

Grad je sada podijeljen na male segmente, pri čemu je kretanje između svakog poprilično otežano.

“To je kao da živite u zatvoru”, rekla je 72. godišnja stanovnica Hanoja Ho Thi Anh.

Blokirane su sve uličice koje vode do njene kuće, a nikome nije dopušten ulaz niti izlaz van nakon što su na tom području otkriveni novi slučajevi zaraze.

Jednom u  tri dana porodica joj donosi hranu, i to na način da joj ostave pored jedne od čeličnih barijera koje okružuju naselje u kome živi, prenosi AFP.

Iako broj slučajeva u Hanoju ostaje relativno stabilan – grad bilježi između 50 i 100 slučajeva svaki dan – postoji velika zabrinutost zbog eskalirajuće krize na jugu u Ho Chi Minh Cityju.

Ekonomski centar zemlje prijavljuje hiljade novih infekcija i stotine smrtnih slučajeva dnevno, a stanovnici Hanoja strahuju da bi to moglo zadesiti i njihov grad.

U Vijetnamu je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je više od 11.000 ljudi.

(Fena)