Crnogorski dužnosnici pozivaju na mir uoči ustoličenja mitropolita SPC

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović pozvao je na smirivanje napetosti uoči nedeljnog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju i protesta crnogorskih patriota, koji traže da se taj obred premjesti na neko drugo mjesto.

SPC je najavila da će se vjerski čin ustoličenja mitropolita Joanikija održati u Cetinjskom manastiru u nedelju. Radi smirivanja napetosti i izbjegavanja sukoba, vjernicima su poručili da ne dolaze na Cetinje, a vjerski će se obred održati isključivo u prisustvu sveštenika i patrijarha SPC Porfirija, koji će u subotu svečano biti dočekan u Podgorici.

Crnogorski patroti namjeru SPC da vjerski obred ustoličenja održe baš u crnogorskoj istorijskoj i vjerskoj prijestonici Cetinje vide kao čin provokacije i omalovažavanja Crnogoraca, te u izjavama za medije jasno ističu da neće dopustiti da se to dogodi.

“Ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ”, napisao je ministar Sekulović na Twitteru.

On je u petak, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, izrazilo zabrinutost zbog postojećih napetosti i građanima poručio da će crnogorska policija čuvati ustavna prava i slobode stanovnika.

Nešto ranije, video porukom obratio se i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je pozvao sve crnogorske građane da ne nasjedaju na provokacije, ističući da će država svima garantovati bezbjednost.

Krivokapić je za izazivanje tenzija optužio pojedine, kako je rekao, “političko-kriminalne strukture koje strahuju od reformi u crnogorskom pravosuđu”.

Nešto ranije, predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića pozvalo je SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestonice.

Najavljeno je da će svi poslanici DPS-a prisustvovati protestima na Cetinju, a mogućnost priključenja ranije je najavio i sam predsjednik Crne Gore, prenosi Hina.

(Fena)