Stari most prvi put osvijetljen 3D grafikom

Spektakularnim interaktivnim audio i videomapping performansom koji kombinuje 3D grafiku i tehnologiju mapiranja projekcija na Starom mostu, zvanično je otvoren jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar,

Ovo je ujedno i prvi ovakav događaj organizovan na Starom mostu. Autor performansa je Irfan Brković (Hypermosh), umjetnik porijeklom iz Tuzle, koji trenutno živi i radi u New Yorku.

Posjetioci su sinoć mogli da vide projekciju crno-bijelih apstraktnih oblika na Mostu, koji su davali trodimenzionalni utisak da se sam oblik Mosta mijenja. Ovo vizualno iskustvo je umjetnik upotpunio ambijentalnim zvucima i uz korištenje raznih instrumenata je oponašao zvuke prirode.

Vizuelni dio performansa se nastavio i kada je nastupala DJ JAMIIE, rezident DJ berlinskog Watergatea ,koja je zabavila sve prisutne svojim sofisticiranim i lijepo izrađenim DJ setom bogatim elektronskim zvukom. Šarene apstraktne projekcije koje su pratile beatove DJ su prisutnima posebno uljepšale prisustvo.

Za zagrijavanje za ovaj događaj bili su zaduženi domaći DJ Bobi, te DJ Goblen Geisha koji su privukli interesovanje prolaznika i sve prisutne napunili pozitivnom energijom.

„Ovim događajem smo otvorili jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar, koji će narednih 10 dana pretvoriti Mostar u umjetnički atelje. Želimo da uvrstimo multimedijalnu produkciju u program festivala i samim tim proširimo polje djelovanja. Smatramo da smo ovakvim spektakularnim doživljajem na jedan inventivan način obilježili 10 godina rada“, rekli su organizatori festivala.

Narednih 10 dana, u Mostaru će umjetnici iz SAD, Argentine, Ekvadora, Španjolske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine oslikavati fasade širom grada, graffiteri iz regiona će na više lokacija slikati graffite, a bogat kulturno-umjetnički program će zabaviti sve zainteresovane.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Haris Đonko