Umjetnici iz cijelog svijeta oslikavaju mostarske fasade

Mostarski Street Art Festival i ove je godine, desetu godinu za redom, ugostio neke od najboljih uličnih umjetnika.

U vrijeme održavanja Festivala, Grad na Neretvi pretvara se u galeriju na otvorenom, a vizuelni umjetnici iz Španije, Italije, Ekvadora, Brazila, SAD-a, Argentine, te domaći umjetnici i umjetnici iz regije ukrašavaju mostarske fasade muralima.

Među njima je i američki umjetnik Erik Burke, koji u Šantićevoj ulici – nekadašnjoj prvoj crti razdvajanja – oslikava veliki cvjetni mural.

“Uličnom umjetnošću bavim se 25 godina. Godišnjem uradim 20 do 25 murala, a posljednjih deset godina posvećen sam ovom pozivu i ‘priznajem’ nekih 250 murala. Ono što je nastalo prije toga je smeće i nije me briga za te radove”, kaže Burke u razgovoru za Fenu.

Na pitanje osjeća li strah dok deset metara iznad zemlje dodaje posljednje detalje na svoje novo umjetničko djelo, ovaj američki umjetnik kaže kako se bolje osjeća visoko iznad zemlje nego šetajući ulicom.

“Gore nemam za što zapeti”, dodaje uz smijeh.

U Mostaru je treći put, a ovo je njegov drugi mural u najvećem hercegovačkom gradu:

“Uživam raditi na Street Art Festivalu u Mostaru. Organizatori rade izvrstan posao, dovode fantastične umjetnike iz cijelog svijeta, koji dodaju novu kulturnu dimenziju gradu. Sjajno je biti uključen u sve to”, rekao je Burke.

Kaže da obožava raditi cvjetne murale i upravo je jedan takav odlučio pokloniti Mostarkama i Mostarcima:

“Volim raditi murale, iz kojih će svako za sebe izvući neku poruku. Cvijeće je znak pažnje, poštovanja i ljubavi. Cvijeće je prirodni ukras, ono je za mene prirodni grafit. Razlika je u tome što prirodno cvijeće uvene, a ja želim stvoriti nešto što neće umrijeti i što će uvijek biti tu”, dodaje umjetnik.

Po njegovim riječima, ne postoji škola za ulične umjetnike.

“Jednostavno izađeš van i eksperimentiraš. Za mene je to počelo kao hobi, a sada mi je to svakodnevni posao, od koga živim i uzdržavam svoju porodicu, putujem svijetom i radim ono što volim”, ističe američki umjetnik.

Njegovi radovi mogu se vidjeti širom SAD-a, te u Južnoj Koreji, Italiji, Španiji, Norveškoj i u Mostaru, a uvršten je i u knjigu “Street art: Najbolja urbana umjetnost iz cijelog svijeta”.

Burke ističe kako obožava raditi u Evropi, gdje se osjeća puno slobodnije.

“U Evropi imaš mogućnost biti ono što jesi. Ljudi su otvoreniji i dopuštaju drugim ljudima da budu kreativni, otvoreni, dopuštaju im da se izraze, za razliku od Amerike, gdje se sve kontroliše, gdje se pazi da se neko slučajno ne uvrijedi, pogotovo kada se radio intervencijama u javnom prostoru”, kaže Burke.

Dok on završava svoj novi mural, za koji mu je trebalo četiri dana posla, prolaznici zastaju i posmatraju ovog umjetnika na djelu. Većini njih murali se jako sviđaju i kažu kako bi se na taj način trebao ukrasiti cijeli grad.

Za sada, mostarske ulice krase deseci murala, a ta brojka povećavaće se sa svakim novim izdanjem Street Art Festivala.

(Fena)