Predložen pritvor za Jasmina Mulahusića, osumnjičenog za izavanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Jasmina Mulahusićq, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivičnana djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenog Mulahusića lišili su slobode policijski djelatnici Granične policije BiH.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao  različite foto i video montaže, kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.   

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(NovaSloboda.ba)