Nevakcinisani slovenski vojnici žale se na diskriminaciju

Slovensko ministarstvo odbrane nije diskriminovlo vojnike koji ne mogu iću u međunarodne misije, jer se nisu vakcinisani protiv covida-19, objavio je u ponedeljak pravobranilac.

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem jula i cilj joj je da se poveća udio vakcinisanih u vojsci koji bi tako poslužili kao primjer ostalim građanima.

Na tu se odluku žalio vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu cijepili iz osobnog uvjerenja, diskriminiraju u odnosu na cijepljene kolege.

Ali, u presudi pravobranioca se navodi da nevakcinisanost iz ličnog uvjerenja nije razlog zbog koje se neko može diskriminisati, odnosno da lično uverenje nije “lična značajka” diskriminisanog, kao što su pol, boja kože kože, nacionalnost, jezik, vjera, invalidnost, starost, polna orijentacija i slično.

Nevakcinisani vojnici se žale da ih se zbog toga ne upućuje u međunarodne misije, za koje se dobija veća plata i da dobijaju manje zadataka, zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocjene, prenosi Hina.

(Fena)