Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti ima na jugoistoku Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Bugojno 8, Drvar i Ivan-sedlo 9, Bihać, Jajce, Prijedor i Sanski Most 10, Banja Luka, Grude, Livno i Zenica 11, Bijeljina, Doboj, Široki Brijeg i Tuzla 12, Gradačac i Sarajevo 13, Trebinje 20, Mostar 21, Neum 22 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 28, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz stabilno vrijeme i povoljne biometeorološke prilike, hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba.

Tokom jutarnjih sati, poželjno je biti oprezniji zbog moguće lokalne pojave magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Preporučljivo je prikladno se obući, obzirom da će nakon svježijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana biti osjetno toplije, mjestimično vruće i sparno.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Posebno izdvajamo dionice dolinom rijeka Save, Drine, Sane i Lašve. U područjima sa maglom kolovoz je mjestimično vlažan i klizav, pa savjetujemo maksimalno opreznu vožnju.

Na autoputu A-1, zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na magistralnom putu Srebrenik-Orašje (u naselju Ćehaje), na izlazu iz Gruda (na magistralnom putu Grude-Ljubuški), kao i u mjestu Cerovica (na magistralnom putu Stolac-Hutovo).

Na graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)