ABBA najavila novi album

Švedska pop grupa ABBA postala je svjetski poznata sa hitovima poput “Dancing Queen”, “Waterloo” i “Mamma Mia”. četiri člana benda razišli su se 1982. godine.

Sada su najavili novi album i virtualne show programe.

Bend je ranije najavio “istorijski livestream” na Twitteru, što je izazvalo mnoge špekulacije. U isto vrijeme, konferencije za medije održane su u Stockholmu, Berlinu, Londonu, New Yorku, Sydneyu i Tokiju.

“Snimili smo novi album sa ABBA”, rekli su Andersson i Ulvaeus u Londonu.  “Kao da nije prošlo toliko vremena”, rekao je Andersson, opisujući ponovno okupljanje benda u studiju nakon decenija razdvojenosti. “Učinili smo najbolje što smo mogli u našim godinama”, rekao je 74. godišnjak.

“Prvo smo napravili jednu pjesmu, zatim nekoliko. Zatim smo rekli: Zašto ne snimimo cijeli album?”, rekao je Ulvaeus.

Gotovo 40 godina nakon razlaza, grupa je najavila izdavanje novog albuma pod naslovom “Voyage”. Album će se pojaviti na tržištu 5. novembra, najavio je bend na događaju koji se emitovao putem Interneta iz Londonu.

ABBA je već predstavila nove pjesme “I Still Have Faith in You” i “Don’t Shut Me Down”.

Osim toga, planirani su virtualni koncerti, na kojima se četiri člana benda mogu vidjeti kao digitalno oslikani  “Avatari”. U tu svrhu Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad su pjevali svaku pjesmu pet sedmica pred 160 kamera, kako bi se mogao snimiti svaki njihov pokret.

Virtualni koncerti u Londonu bi trebali početi u maju 2022. godine u muzičkom pozorištu sa 3.000 mjesta, za posebno virtualno koncertno iskustvo, čija gradnja je u toku.

ABBA je postala svjetski poznata sa hitovima poput “Dancing Queen”, “Waterloo”, “Mamma Mia” i “The Winner Takes It All”. 1982. bend se raspao nakon što su se razvela dva bračna para Agnetha Fältskog i Björn Ulvaeus, kao i Anni-Frid Lyngstad i Benny Andersson. Svako od njih četvoro sada imaju po više od 70 godina. U proteklih 50 godina, prodali su više od 400 miliona albuma.

(news)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)