Kahriman: Konferencijom Sarajevo-TechLab BH Telecom obilježava svoj dan

Kompanija BH Telecom obilježiće ove godine svoj dan 9. septembra velikom konferencijom “Sarajevo TechLab – Power of Inovation”, koja će okupiti brojne stručnjake iz komunikacijsko-tehnoloških nauka i inovacija i na kojoj će predstaviti dosadašnja dostignuća, ali i planove razvoja za naredni period.

BH Telecom kao Dan kompanije obilježava 5. septembra, jer su tog dana 1993. godine, dok je trajala agresija na Bosnu i Hercegovinu, u najtežim uvjetima razaranja i opsade zaposlenici tadašnjeg JP PTT BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu satelitsku vezu BiH-Švicarska (Sarajevo-Bern) korištenjem međunarodnog kôda 387, dodijeljenog BiH od Međunarodne telekomunikacijske unije.

Kako je u intervjuu za Fenu ispričao generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, kompanija je 2019. godine prvi put organizovala takvu poslovno-tehnološku konferenciju na kojoj je bilo više od 400 učesnika kada je razgovarano o temi digitalne transformacije iz tradicionalnog komunikacijskog provajdera u digitalni servisni provajder.

Druga konferencija organizovana je prošle godine u hibridnom formatu zbog ograničenja postavljenih u cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa. Tada se u Sarajevu okupio manji broj ljudi, dok su joj drugi prisustvovali u online formatu.

Ovogodišnja, treća takva konferencija, najavio je Karhriman, u fokusu će imati inovacije. Prisustvovaće joj oko 150 učesnika, biće više od 15 govornika na dva tematska panela, koji će biti fokusirani na pojam naprednih tehnologija i inovacija.

Prvi panel biće vezan za globalne trendove u inovacijama u informacijsko-komunikacijskoj industriji (ICT), dok će drugi panel biti vezan za načine ubrzavanja inovacija.

BH Telecom je 2019. godine objavio javni poziv i krenuo sa izgradnjom domaće startup platforme, što predstavlja jednu tačku u BiH, gdje se mogu prijaviti različite inovativne i kreativne poslovne ideje. Po tom javnom pozivu odabrana su najbolja rješenja.

“Nakon toga, odlučili smo, posebno u domenu naprednih , kao što su IOT, Big Data, Machine Learning, umjetna inteligencija, virtualna stvarnost i Blockchain, da značajne investicije usmjerimo u inovacije”, pojasnio je Kahriman.

Namjera je da BH Telecom postane najveći accelerator za inovacije, a na konferenciji će biti najavljen i javni poziv u okviru koga će se izdvojiti značajna sredstva za naredni trogodišnji period.

Kahriman je izrazio nadu da će mladi i kreativni mladi ljudi, kompanije, fakulteti prepoznati usmjerenje BH Telecoma i spremnost kompanije u investiranje u inovacije s namjerom da korisnicima usluga osiguraju napredne digitalne usluge.

“Ponosi smo na platformu koju smo izgradili s domaćim IT kompanijama, na osnovu čega su potpisani brojni ugovori vezani za zajednički nastup na tržištu u i izvan BiH. Postali smo i partner najvećih svjetskih kompanija poput Microsofta, CISCO-a, Oraclea i DELL-a”, podvukao je Kahriman.

Generalni direktor ističe da su u prethodne tri godine napravljeni određeni transformacijski procesi unutar kompanije u tehnološkom i procesnom smislu, a i ranije su započeti neki od tih procesa, kako bi se moglo reći da BH Telecom slijedi svjetske tehnološke trendove i da se transformiraju u kompaniju koja prepoznaje značaj investiranja u inovacije.

Očekuje se, napominje Kahriman, da će se zaključno sa avgustom premašiti godišnji plan poslovanja s aspekta dobiti, a to ih dodatno ohrabruje i uvjerava da su poslovne odluke koje su donesene u posljednjih nekoliko godina ispravne.

Podsjetio je da se BH Telecom u godini pandemije stavio na raspolaganje korisnicima kako bi građanima olakšali svakodnevnicu, a sada žele da se kroz konkretna ulaganja i investicije BH Telecom potvrdi kao TechLab platforma kojoj će se moći obratiti mladi ljudi koji su se edukovali da koriste savremene tehnologije s prijedlogom za kreativna rješenja.

BH Telecom tokom septembra planira još niz aktivnosti, pripremljene su pogodnosti za korisnike poput posebnih kampanja i akcija, a kako bi se približili krajnim korisnicima svečano će biti otvorena četiri nova Telecom centra i to u Banjoj Luci, Teočaku,  u Bingo centru i na Aerodromu.

(Fena)