Mostarski aerodrom zabilježio veliki pad prometa

U prvih osam mjeseci ove godine, Aerodrom Mostar ostvario je znatno manji promet u odnosu na isti period 2019. godine, a najavljeni letovi kompanije Eurowings za Dusseldorf i Stuttgart otkazani su zbog loše popunjenost koju je vjerovatno uzrokovala visoka cijena povratnih karata, rečeno je Feni iz mostarskog aerodroma.

U tom su aerodromu u ovoj godini, zaključno s avgustom, imali ukupno 516 putnika uz 60 operacija, većinom manjih aviona, uz par charter letova, dok su u 2019. godini u istom periodu ostvarili 240 operacija s ukupno 21.535 putnika.

Ukupan finansijski dio prometa aerodroma (vazdušne-avio usluge) zaključno s avgustom 2021. godine iznosi 68.384,65 maraka.

Kad su u pitanju letovi koje je taj aerodrom najavljivao u ljetnoj sezoni, posebno letove Eurowingsa, navode kako je kompanija Eurowings netom prije letova za Dusseldorf, a nešto ranije i za Stuttgart, otkazala vazdušne operacije za navedene lokacije.

“Kao glavni razlog otkazivanja od strane Eurowingsa, navedena je loša popunjenost koju je vjerovatno uzrokovala visoka cijena povratnih karata”, rečeno je iz mostarskog aerodroma..

Navode kako planovi Aerodroma Mostar ostaju isti, tj. nadaju se da će u 2022. godini kompanija Eurowings nastaviti s operacijama za Dusseldorf i Stuttgart, te možda uvesti i još koju destinaciju.

“Takođe, imamo naznaka da će još neke niskotarifne kompanije napokon otpočeti operacije s mostarskog aerodroma. Pregovori su u toku i nadamo se da ćemo vrlo brzo moći izaći u javnost s konkretnim informacijama i planovima za 2022. godinu”, zaključuju iz Aerodroma Mostar.

(Fena)