Švicarska: Od ponedeljka zabrana ulaska nevakcinisanim osobama u zatvorene prostore

Od ponedeljka,13. septembra, bez certifikata Covid (Green Pass) nema ulaska u restorane, kina, sportske manifestacije,teretane, muzeje … Tako je odlučila švicarska Vlada, nakon enormnog porasta novozaraženih i ponovnog otvaranja Covid odjeljenja u bolnicama.

Mjera ima za cilj da omasovi vakcinaciju, posebno kod mladih, i spriječi nagli skok oboljelih od virusa u zimskim mjesecima.

Iako je vakcinisano gotovo 60 posto stanovnika ove zemlje, dnevno se bilježi preko dvije hiljade novih slučajeva. Situacija je uzburkala vode u političkom životu Švicarske, jer se među oboljelim nalazi veliki broj vakcinisanih, pa se otvorila konrontacija između državnih institucija i određenih političkih struktura protiv takozvanih no-vaksera, koji ne vjeruju u efikasnost vakcina.

Prema odluci Vlade, ova mjera zabrane ulaska nevakcinisanim u zatvorene prostore ostaće na snazi do 24. januara, uz mogućnost opoziva ukoliko ne dođe do dramatičnog porasta novozaraženih.

Vlada je propisala kazne za one koji se zateknu bez certifikata u navedenim prostorima od oko 180 KM, a vlasniku prostora nakon opomene prijeti opasnost zatvaranja objekta.

Zlatko Hodžić

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba iz Švicarske)