Podignuta optužnica za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu protiv A. F., rođenog 1966. godine, državljanina BiH.

Optuženi se tereti, da je u više navrata, putem web stranice antimigrant.ba, IP domene 19************ kojoj je bio administrativni kontakt i urednik sadržaja, kao i putem e-mail adrese, tijekom 2019. i 2020. godine, u namjeri da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda, a što je protivno i odredbama Zakona o zabrani diskriminacije kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Na taj način, optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, što je prouzrokovalo i reakciju Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je javno izazivao ili raspirivao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i svim drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, čime je počinio produženo krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Tužilaštvo BiH navode optužbe dokazivaće pozivanjem 9 svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)