U Sarajevu održani protesti “Pravda za Dženana i Davida”

Više hiljada građana okupilo se danas na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. protestima povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića i treće godišnice stradanja mladića Davora Dragičevića.

Memić je stradao 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo.

Dragičević je nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u Banjoj Luci.

Na protestima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se otac i sestra Dženana Memića Muriz i Arijana, roditelji Davida Dragičevića Davor Dragičević, i Suzana Radanović, kao i advokat porodica Memić i Dragičević Ifet feraget.

Feraget je istakao da traže ono što je zagarantovano svim zakonima, te podsjetio da je Dženanu te kobne noći prekasno ukazana ljekarska pomoć u Sarajevu, a da David nije pljačkao kuće, nego su ga našli u potoku u Banjoj Luci jer, kako je kazao, takav je scenario bio – tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci.

U ova dva slučaja, kazao je, imaju dokaze, te moraju ustrajati do kraja i time mijenjati pravosudni sistem BiH.

Ovi sučajevi, istakao je Feraget, priliče Afganistanu, a ne BiH, „od ove zemlje niko ne treba praviti Afganistan“. Dodao je da „našoj djeci treba novi put i novi snovi a to im zajedno možemo osigurati“.

Feraget je poručio visokom predstavniku BiH Cristianu Schmidtu da je 5 do 12 sati i da “natjera pravosudne organe da rade svoj posao”.

Muriz Memić, otac Dženana Memića, je zahvalio svima koji pružaju podršku, ali da bi država trebala tražiti pravdu, a ne, kako je kazao, mi na ulicama.

Prozvao je sve tužioce, inspektore, policajce, vještake, doktore koji su bili uključeni u slučaj Memić. da idu u pogrešnom smjeru.

“Očekujemo dalju istragu za ubistvo Dženana Memića, očekujemo da reaguje VSTV da otkloni tužioce iz pravosudnih institucija koji su pogrešno radili. Ne mogu više sa nama raditi ovako”, rekao je Memić.

Uputio je nekoliko zahtjeva sa skupa, a jedan od zahtjeva je da državno tužilaštvo u što kraćem roku otvori istrage za ubistvo Dženana i Davida.

Upućen je i zahtjev za sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH, VSTV-a u roku od sedam dana, prijem kod federalnog tužioca ou roku od sedam dana.

Takođe, zahtjev je i suspenzija kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije i Dalibora Vreće u roku od mjesec dana kako bi se proveo postupak.

“Zahtijevamo suspenziju i procesuiranje Dalide Burzić, sudije Suda BiH u roku od mjesec dana”, zaključio je Memić te izrazio uvjerenje da će zahtjevi biti ozbiljno shvaćeni.

Dženanova sestra, Arijana Memić poručila je da neće odustati od teške borbe, da to nije borba za Dženana i Davida nego za svu djecu, a da su protesti simbol uspjeha, znak pobjede jednog oca nad korumpiranim sistemom.

“Put je još dug, svjesni smo da ćemo još čekati na pravdu, ali ne želimo čekati još pet godina da se uhapse Dženanove ubice”, poručila je ona, i dodala da uz podršku građana mogu postići konačnu pravdu za sve građane BiH kojima je nepravda učinjena.

Davidovi roditelji Davor i Radanović su poručili da neće stati i dalje će tražiti pravdu za Davida i Dženana ali i za svu djecu.

Na protestima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se i Senad Pećanin, majka djevojčice Nadin, Amina Smajlović, kao i Enes Malkoč i Amir Agić, roditelji studentica Edite i Selme, koje su 2016.godine poginule u na pješačkom prijelazu u Sarajevu.

Iako nije planirano, ali protestnici su mirno i dostojanstveno krenuli ka Trgu institucija BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Alise Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića, te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao. Oni su se na ročištu u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. Dodaje se da je u vezi sa time, preuzet predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, koji se odnosi na više osoba “zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičević, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinitelja, te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”.

Na skupu je bilo puno transparenata, poruka kojima su građani iskazivali nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija, i podršku roditeljima, a jedna od poruka je bila “Kada zulum postane pravilo, borba za pravdu postane obaveza”.

Skup je održan uz poštivanje epidemioloških mjera, a Hitna pomoć je imala nekoliko manjih intervencija.

(Fena)