Večeras “Moja muka” i predstavljanje poezije Emane Tabaković

Večeras, drugog dana 46. Mostarskog teatarskog festivala – Festivala autorske poetike, sa početkom u 20 sati, na repertoaru je playback predstava “Moja muka”.

Predstava se igra jedanaesti put i u direktnoj je interakciji sa publikom. Ovo je predstava u kojoj je publika scenarista.

Playback teatar je zanimljiva forma i tehnika, u Bosni i Hercegovini, nedovoljno korištena, a kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledaoci se suočavaju sa vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi.

Postoje mnoge vrste alternativnog teatra….Playback je teatar poput foruma u zajednici, mjesto za “monolog”, za istraživanje odnosa između osobnog i političkog, između individualnog i kolektivnog. To je prilika da čujemo i da nas čuju, da prepoznamo međusobne sličnosti i razlike, i da vidimo svoj život na sceni.

“Umjetnički zajednički tkamo izrečenu riječ, ples, muziku, pripovijedanje i fizički teatar u improviziranoj formi koja može biti ozbiljna, dirljiva, a često i vesela. Sadržaj dolazi od publike, u trenutku, kroz stvarna životna iskustva ljudi, priče i snove”. kažu organizatori.

Playback teatar je 1975. godine osnovao Jonathan Fox – glumac, učitelj i psihodramatičar. Ova slobodna forma teatra sada postoji u preko 50 zemalja.

A prije toga, u pratećem programu, u 19 sati, isto na Memorijalnoj sceni 2532 biće upriličeno predstavljanje zbirke poezije „Dođi u moje tišine“, mlade mostarske pjesnikinje Emane Tabaković.

Emana Tabaković rođena je 2006. godine u Mostaru. Završila je deveti razred u IV osnovnoj školi kao ponos generacije, te osnovnu muzičku školu, svirajući klavir uporedo sa časovima pjevanja. Članica je Mostarskog teatra mladih, te je učestvovala na brojnim edukacijama i radionicama.

Višestruko je nagrađivana za svoje pjesničke radove na festivalima Mladi pjesnici protiv ovisnosti, Vilenjakovo pero, Mali ambasadori BiH i brojnim drugim.

Na incijativnu direktorice Četvrte osnovne škole Seade Kuštrić, a pod mentorstvom nastavnika Jasmine Drljević, Adnana Memića i Ervina Husagića, 2021. godine, snima CD „Lirsko putovanje sa Emanom“, što će ujedno biti i motiv za objavljivanje knjige „Dođi u moje tišine“.

Još jedan vrijedan razlog za veče provesti na Memorijalnoj sceni.

(NovaSloboda.ba)