Bogat program trećeg dana Festivala autorske poetike

Treći dan 46. Mostarskog teatarskog festivala – Festivala autorske poetike biće vrlo dinamičan. Danas, u nedelju, u Pozorištu lutaka, sa početkom u 11 sati, publika će moći pogledati predstavu “Bajka o izgubljenopm vremenu”.

„Bajka o izgubljenom vremenu“ jedna je od onih predstava koja progovara o svevremenskim temama poput one o traćenju vremena uzalud. To je priča koja tematski dodiruje upravo vršak vremena koje nam nemilosrdno bježi dok se mi polako okrećemo, te suštinski progovara o prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života. Zanimljiva je to, duhovita i nadasve poetična predstava o dječaku Petji Mihajloviču Zubovu, koji se zbog svoje drugačijosti, stidljivosti i sposobnosti da osjeća svijet i postojanje vremena koje mu je namijenjeno, pretvorio u starca. Taj nevjerovatan događaj dogodio se jednog proljetnog popodneva, kada je njegovom vremenu koje posjeduje, kao što ga posjeduje svaki čovjek, dozlogrdilo čekati da Petja učini jedan tako jednostavan, a toliko priželjkivan korak, da jednog ne dlakavog leptira podari jednoj djevojčici Stasji, koja voli čitati knjige, a zbog koje mu krv zuji u ušima, ježi mu se koža i srce mu stane na jednu milisekundu, te je pobjeglo iz njega glavom bez obzira. Zbog tog nemilog događaja, koji se događa jednom u trilion godina, Petja se pretvorio u starca, kao i Stasja. Primoran da je nađe u mnoštvu drugih starica, nebi li vratio svoje vrijeme, Petja upoznaje sebe kroz prihvaćanje svojih osjećaja.

Ova pomalo fantastična zagonetna predstava nastala je inspirisana istoimenom bajkom ruskog pisca Evgenija Švarca, a danas je ovde da nas podsjeti na smrtnost svakog pojedinca, na malu količinu vremena koje posjedujemo da bi živjeli onako kako nam to govori srce ili ta ista supstanca od koje smo satkani, vrijeme.

Redateljica i autorica teksta: Tamara Kučinović

Dramaturški suradnik i asistent redateljice: Nikša Eldan

Kreatorica lutaka, scenografije: Alena Pavlović

Lutkarske tehnologije: Alena Pavlović i Luči Vidanović

Adaptacija teksta: Nedžad Maksumić

Kompozitor: Atilla Aksoj

Kostimografija: Nadina Hubana

Oblikovateljica svjetla: Tamara Kučinović

Igraju:

G. Vrijeme – Sergio Radoš

Petja – Igor Vidačković

Stasja, Biblioetarka – Fatima Kazazić

Baka u parku – Nina Popović

Svirač – Ali Kamer Aksoy

Program se dalje nastavlja u Parku Alekse Šantića, gdje će, u 15 i 16,30 sati, Dječije pozorište Eko ART iz Bugojna izvesti interaktivnu dramsku igru “Zlatni ključ”.  Igra je smještena u pradavni svijet slovenskih mitova i legendi. Upoznajemo Mokoš i Moranu – ključarice nebeskih i podzemnih dvora… Crnog Velesa i prepredenu Babu Jagu…

I svako ima nešto da ponudi, ali će tražiti nešto zauzvrat…

Ako se zagubljeni zlatni ključ ne nađe, zavladaće vječna zima…

Na istom mjestu, sa početkom u 18,30 sati, predstaviti ćemo zbirku poezije “Ponoćne misli”, mlade pjesnikinje Semine Sadiković iz Bugojna, članice Dječijeg pozorišta Eko ART,

I za kraj ovog dana, na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20 sati, predstavitće se DIS Pozorište mladih iz Banja Luke sa predstavom “Nokturno”. Nokturno je savremena predstava koja propituje smisao života, njegovu neminovnu prolaznost, ali i otvara pitanje tragova duše i ožiljaka koje nosimo. Ovo je šetnja kroz motive balkanskih kultova i staroslovenske mitologije i mašta o svemu onome što nas čini živim, stvarnim, sretnim, tužnim. U predstavi igraju Anja Banjac i Lena Marković. Predstavu je režirao Novica Bogdanović, a koreografkinja je Nina Tešanović.

(NovaSloboda.ba)