Pooštrene epidemiološke mjere u Crnoj Gori, uveden i novi režim ulaska u zemlju

Inspekcije u Crnoj Gori intenzivno kontrolišu trgovačke centre, nakon što je u subotu stupila na snagu odluka zdravstvenih vlasti da u te objekte mogu ući jedino potpuno imunizovane osobe, one s negativnim testom na koronavirus ili one koje su zarazu preboljele.

Tu odluku crnogorska vlada donijela je u sklopu pooštravanja epidemioloških mjera, nakon što je broj zaraženih koronavirusom za mjesec i po porastao s 500 na sedam i po hiljada.

Iste uslove, od ranije moraju ispunjavati gosti u unutrašnjem dijelu ugostiteljskih objekata i u noćnim klubovima, prenosi Hina.

Nove mjere ukidaju status djelomično vakcinisane osobe koja je primila samo jednu dozu vakcina i digitalne će covid potvrde od sada biti valjane samo ako osoba ispunjava uslov da je prošlo 14 dana od druge doze vakcine.

Mjere predviđaju i da će od 14. septembra u Crnu Goru moći ući samo osobe koje imaju negativan test na koronavirus, koje su potpuno vakcinisane ili su u posljednjih pola godine preboljele zarazu.

Tokom ljeta, u Crnu Goru se moglo ući bez ograničenja, a otvaranjem granica ta zemlja je imala gotovo rekordnu posjetu turista, uglavnom iz regije i istočne Evrope.

Obrazlažući nove mjere, crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da su se zdravstvene vlasti opredijelile prednost dati vakcinisanju umjesto policijskog sata na teritoriji države.

“Ohrabrujuća činjenica je da je u Crnoj Gori 45 posto punoljetnih građana vakcinisano barem prvom dozom, ali taj postotak mora biti značajno bolji”, istakla je Borovinić Bojović.

Školska godina u Crnoj Gori počela je 1. septembra, a broj zaražene djece u školama i vrtićima je ispod 0,2 posto, pa će nastava trajati sve dok to bude moguće, a učenici će preći na on-line nastavu samo ako bude nužno.

Crna Gora posljednjih sedmica bilježi u prosjeku oko 550 oboljelih na dnevnm nivou.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije prešao je 120 hiljada, što je gotovo jedna petina ukupnog stanovništva Crne Gore.

Crnogorske zdravstvene vlasti su sredinom marta, kada je ta zemlja bila u vrhu država Evrope po broju inficiranih u odnosu na broj stanovnika, uvele oštre epidemiološke mjere, među ostalim policijski sat i zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Nakon šest sedmica, te mjere su dale rezultate i broj oboljelih je naglo opao, što je dopustilo crnogorskoj vladi da otvori granice i ukine većinu epidemioloških mjera, te sredinom maja počne akciju masovnog vakcinisanja.

(Fena)