U Hrvatskoj počeo popis stanovništva

U Hrvatskoj od danas do 17. oktobra, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, traje popis stanovništva, domaćinstava i stanova – najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će po prvi put, u dvije faze, biti provedeno “bez papira”, odnosno potpuno digitalno.

Popis obuhvata tri jedinice – stanovništvo, domaćinstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. septembra, građani se mogu samostalno popisati kroz sistem e-Građani.

U drugoj fazi, od 27. septembra do 17. oktobra, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, ličnim intervjuom sa stanovništvom, te uz pomoć prenosnih računara, popisatće sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

U upitniku je 60.ak pitanja, svi popisni podaci su službena tajna

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik o svom stanu i domaćinstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz domaćinstva.

Pravilo je samopopisivanja, naime, jedan akreditiv – jedno kućanstvo. Što znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sistemom e-Građanima, samo jedan član domaćinstva popisuje ostale članove, domaćinstvo i stan.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja, kada će je predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je lično uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može se i ispisati o ostaviti na vidljivom mjestu, kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i domaćinstvu, te podatke za sve članove kućanstva.

Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi domaćinstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu – svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama.

Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kome statističku jedinicu nije moguće identifikovati ni direktno niti indirektno, te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obaveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, te o obilježjima domaćinstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise, te za prognoze budućih kretanja.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. avgusta 2021. godine u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.

Angažovano je 8.000 popisivača i 1.100 kontrolora

U provođenju popisa biće angažovano oko 8.000 popisivača, 1.100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih biće angažovani i članovi županijskih popisnih komisija, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažovano oko 9.500 osoba.

Popisuje se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj.

Prvi rezultati biće objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati biće objavljeni prema programima publikovanjaanja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, prenosi Hina.

(Fena)