U Sloveniji skoro 1.400 novozaraženih, svaki četvrti test pozitivan

Visok rast dnevnih zaraza u Sloveniji se nastavlja, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.393 novozaraženih, uz udio pozitivnih testova od 24,6 posto, dan pred početak pooštrenih mjera, kad će se, osim nekih izuzetaka, skoro posvuda zahtijevati covid potvrde.

S 5.665 testova u zadnja 24 sata, potvrđene su 1.393 nove zaraze, uz troje preminulih, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u utorak. 14. dnevna incidencija povećala se na 505 slučajeva, što je jedan od kriterija za ulazak u “tamno crvenu” epidemiološku zonu Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Na covid odjelima bolnica trenutno je 333 oboljelih, od čega 76 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata primljeno je 45 novih pacijenata, dok ih je 21 otpušten na kućno liječenje.

Odlukom vlade, od srijede će zaposleni u javnim ustanovama i u preduzećima, kao i njihove stranke trebati potvrde da su vakcinisani, preboljeli covid ili da su negativno testirani na koronavirus, uz neke izuzetke.

Tako će i za ulazak u trgovačke centre trebati covid potvrde, a takođe i  za javni prevoz, osim za srednjoškolce i osnovnoškolce.

Potvrde će se zahtijevati i u zdravstvenim ustanovama, osim za urgentne slučajeve, potvrdio je za Slovensku televiziju ministar zdravstva Janez Poklukar, ponovo pozvavši sve koji mogu da se što prije cijepe.

U Sloveniji je do sada vakcinisano 44,5 posto ukupne populacije, a pooštravanjem mjera nastoji se podstaći na vakcinisanje što veći broj ljudi pred vrh četvrtog talasa epidemije, prenosi Hina.

(Fena)