CIK BiH usvojio Inicijativu za donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine juče je na sjednici donijela Zaključak o usvajanju Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Usvojena Inicijativa je rezultat višemjesečnog rada Centralne izborne komisije BiH.

Iz CIK-a podsjećaju da su u junu usvojili nacrt Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su uputili Venecijanskoj komisiji i GRECO-u putem Vijeća Evrope i OSCE/ODIHR-u, s molbom za dostavu mišljenja.

Istovremeno su pozvali organe za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, akademsku zajednicu, stručnjake u oblasti izbornog prava, predstavnike nevladinog sektora i druge pojedince i organizacije  da dostave svoje sugestije, primjedbe i prijedloge.

Iz CIK-a navode da je Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR) 16. avgusta 2021. godine Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavio “Neformalne komentare na nacrt Prijedloga izmjena Izbornog zakona iz nacrta Inicijative”, koji obuhvataju prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH, sačinjene od strane Centralne izborne komisije BiH.

Dodaju da, po mišljenju Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), predložene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je pripremila Centralna izborna komisija BiH “široke su i pokazuju značajan napredak u preispitivanju nekih preporuka koje su formulisale prethodne izborne posmatračke misije ODIHR-a. Predložene izmjene odnose se, između ostalog, na pitanja koja se odnose na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloupotrebu javnih resursa u svrhu kampanje, obuku izbornih dužnosnika, učešće žena na izborima i pravovremeno objavljivanje odluka CIK-a i sudova o prigovorima vezanim za izbore. Ako se usvoje, izmjene će ojačati integritet izbornog procesa. Brojni drugi amandmani bave se tehničkim pitanjima, razjašnjavajući prethodne nejasnoće i usklađujući određene odredbe s Ustavom BiH i drugim zakonima. Ostali prijedlozi odnose se na odgađanje izbora u slučaju vanrednih okolnosti, registraciju birača, imenovanje kandidata, medijske propise, dogovore o prijevremenom (ranom) glasanju i izborne prekršaje”.

Od Vijeća Evrope, Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavljen je odgovor  da Venecijanska komisija i GRECO ne mogu dati svoje mišljenje u ovoj fazi pripreme zakona.

Nakon dostavljenih mišljenja, prijedloga, sugestija i primjedbi, Centralna izborna komisija BiH je, na osnovu svega navedenog,  sačinila  konačnu verziju i usvojila konačan tekst Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija BiH će, u skladu s nadležnostima iz Izbornog zakona BiH, Inicijativu uputiti  Parlamentarnoj skupštini BiH, a na znanje dostaviti i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, OHR-u, Vijeću za provedbu mira, Delegaciji EU/Uredu specijalnog izaslanika EU u BiH i Misiji OSCE-a u BiH, a nakon što bude dostavljena na navedene adrese, biće objavljena i na web stranici Centralne izborne komisije BiH, navode iz te institucije.

(Fena)