Preminuo legendarni košarkaški trener Dušan-Duda Ivković

Proslavljeni selektor reprezentacije Jugoslavije i Srbije, i jedan od najboljih trenera u istoriji svjetske košarke Dušan-Duda Ivković, preminuo je u Beogradu u 78. godini, saopštio je Košarkaški savez Srbije.

“U 6.50 sati, Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa”, izjavio je predsjednik Košarkaškog kluba “Radnički” Goran Kalinić.

Dušan Ivković bio je jedan od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena i najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope, na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995. godine.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, a trenersku karijeru završio je 2016. godine.

Kao košarkaš, igrao je na poziciji beka, a kao trener vodio je Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu dva puta, Kup “Radivoja Koraća”, Kup “Rajmonda Saporte”, ULEB Kup, a sa svojim klubovima bio je šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije.