Sveučilište Hercegovina među svjetskim liderima u zaštiti okoline i zelenoj energiji

Sveučilište Hercegovina primljena je u članstvo prestižne međunarodne mreže Global Waste Cleaning Network (GWCN), koja je usmjerena na pitanja očuvanja okoline i zelenu energiju, teme koje su od ozbiljne važnosti za stanovnike na planeti Zemlji.

Ova organizacije je na čelu razvoja čvrste platforme i uspješne mreže kompanija za zaštitu okoline i energetike, nevladinih organizacija i institucija, privatnih i javnih; koji su aktivno uključeni u pitanja okoline, zalažući se za smanjenje ugljika i gospodarenje otpadom svih vrsta: čvrstog, tekućeg i gasovitog otpada koji negativno utiče na živote, floru i faunu, te ekosisteme.

U sklopu GWCN djeluje važan Naučno-istraživački centar, u kome su angažovani doktori nauka i istraživači iz cijelog svijeta koji istražuju i objavljuju članke o 20. ak ekoloških i energetskih područja specijalizacije, globalnih ili s naglaskom na određene zemljopisne regije i države. Istraživački centar djeluje u partnerstvu s uglednim Institutom za vodu, energiju i okoliš Sveučilišta Cranfield u Velikoj Britaniji.

Od maja ove godine, Sveučilište Hercegovina prva je visokoškolska ustanova iz Bosne i Hercegovina i jedina u cijeloj jugoistočnoj Evropi koja je potpisnica Sporazuma o ciljevima održivog razvoja, koji se odnosi na “Race To Zero” kampanju, u kojoj je cilj da se “otisak” CO2 svede na nulu, odnosno ova ustanova se opredijelila da će u sljedećih devet godina učiniti sve da njene aktivnosti i usluge koje koristi i pruža nemaju za rezultat emitovanje CO2, ili da se svede na minimum, a to znači da se u potpunosti pređe na zelenu energiju i obnovljive izvore.  Među više od 400 prestižnih sveučilišta iz cijelog svijeta potpisnica ovog sporazuma, od kojih primjera radi 32 sveučilišta iz Kanade, 37 iz Sjedinjenih Američkih Država i čak 109 iz Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sveučilište Hercegovina jedino je u cijeoj regiji Jugoistočne Evrope.

(NovaSloboda.ba)