U Mostaru obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a

Polaganjem cvijeća i svečanom akademijom, u Mostaru je obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Univerzitetski profesor i ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Mostar Ramo Masleša kazao je da je izuzetno značajna bila uloga rezervnog i redovnog sastava policije u ratnim događanjima 90.ih godina prošlog stoljeća.

“Veoma dobro se sjećamo naredbe Predsjedništva BiH o mobilizaciji rezervnog sastava MUP-a. Policijske snage su veoma profesionalno obavljale svoje zadatke, vodeći računa i poštujući međunarodno humanitarno pravo, posebno kada su u pitanju životi civila”, kazao je Masleša.

Dodao je kako su iz policijskih struktura izašli neki od vrsnih kadrova Armije BiH, poput Midhada Hujdura Hujke i Zije Lerića.

“Danas moramo biti ponosni na ovaj policijski sastav, jer svi smo mi iz rata izašli neokaljanog obraza. Niti jedna prijava iz Haaga nije došla prema pripadnicima policije na području HNK-a i zato im treba pružiti podršku”, zaključio je Masleša.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago istakao je kako su policijske snage imale posebno važnu ulogu na samom početku ratnih sukoba, dok još nisu bile formirane prve jedinice Zelenih beretki, Patriotske lige i Teritorijalne odbrane.

“Naša prva obaveza je da se uvijek sjećamo onih koji su dali svoje živote za našu državu Bosnu i Hercegovinu, a druga je da ne samo obilaskom šehitluka nego i raznim drugim manifestacijama, upoznajemo mlade sa svim onim što se događalo. Samo su Armija RBiH i MUP RBiH izvršile svoj zadatak: odbrana BiH u njenim avnojevskim granicama. Svi drugi imali su druge ciljeve, podjelu države i priključenje dijelova teritorija susjednim državama”, poručio je Špago.

(Fena)