Oduzeto 135 kilograma duhana za nargilu

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na području Sarajeva privremeno su oduzeli 135 kg duhana za nargilu, ukupne tržišne vrijednosti 32.800 KM. Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlaštena službena lica Odsjeka za provođenje propisa, RC Sarajevo, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o nezakonitoj prodaji akcizne robe u pojedinim objektima na području Sarajeva, izvršili su provjere poslovanja kod tri poreska obveznika. Kontrolnim aktivnostima u prodajnim objektima pronađeno je 135 kg akciznih proizvoda – duhan za nargilu, koja nije bila obilježena akciznim markicama UINO BiH, a takođe vlasnici nisu posjedovali vjerodostojnu dokumantaciju o porijeklu iste.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv vlasnika robe pokrenuće se odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom u Sarajevu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)