Umjereno do pretežno oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Bugojno, Sokolac 13, Drvar, Jajce 14, Zenica 15, Prijedor, Široki Brijeg 16, Ivan-sedlo, Sanski Most 17, Banja Luka, Grude, Mostar, Tuzla 18, Doboj, Livno, Zvornik 19, Sarajevo, Trebinje 20, Gradačac 21, Bijeljina 22, Bihać 23, Neum 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine lokalno mogu biti i intenzivnije.

Vjetar slab do umjeren u Posavini sjeverni, a u ostaku zemlje južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura od 19 do 23, u centralnim, istočnim područjima Bosne 27, a u Hercegovini do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika će biti lošija u odnosu na protekli period.

Tmurno vrijeme, praćeno padavinama, uslovljava relativno nepovoljnu biometeorološku prognozu.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se pojačati.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih i bolova na mjestu povreda, nervoze, dekoncentracije.

Mada temperature zraka neće značajnije opasti, osječaj hladnoće bi mogao biti nešto izraženiji u Posavini i Semberiji, usljed preovladavajućeg sjevernog strujanja.

U ostatku zemlje, bez većih temperaturnih oscilacija.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog sanacionih radova u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, tokom dana saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok je u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj u tunelu obustavljen.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Povodom održavanja penjačkog festivala, “Drill and Chill Festival”, na lokaciji kanjona “Tijesno” (u blizini rafting slalom staze), do 18.09. svakodnevno od 11 do 11,45 sati obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka i preusmjerava na alternativni pravac Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u mjestu Donja Golubinja na dionici Zenica-Žepče, zbog čega tokom dana dolazi do usporenog saobraćanja, kao i na dionici magistralnog puta Konjic-Ovčari, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)