Protest podrške za pritvorene zbog napada na Kapitol, policija ovaj put spremna

Grupacije i pojedinci koji i dalje bezrezervno podržavaju bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, za subotu su najavili održavanje skupa na Kapitolu u Washingtonu ispred zgrade Kongresa s ciljem da javno daju podršku onima koje nazivaju “političkim zatvorenicima” pobune 6. januara.

Radi se oko 60 osoba koje su u pritvoru, od ukupno njih 600 protiv kojih su podignute optužnice za napad na Kapitol, javlja AP.

Ponovljeni pokušaji da se kreira drugačiji narativ o nasilju i panici koji su se dogodili 6. januara ove godine, te uporna nestabilnost u politici nakon predsjedničkih izbora 2020. godine su faktori koji praktično čine nemogućim predvidjeti šta bi se sve moglo događati ovog vikenda.

Uostalom, institucije za provođenje zakona očekivali su samo protest slobode govora na dan kada su Trumpove pristalice upale na Kapitol pokušavajući da prekinu potvrđivanje pobjede Joea Bidena.

Obavještajni podaci navode da se očekuje dolazak pristalica ekstremističkih, desničarskih grupa, poput Ponosnih momaka (Proud Boys) i Čuvara zakletve (Oath Keepers), ali neki istaknuti članovi tih grupa zakleli su se da neće ići i rekli su drugima da ne dolaze.

Krajnje desničarski online portali općenito djeluju mirno u najavi ovog događaja, a republikanski zakonodavci umanjuju bitnost samog skupa.

Ali, policija i bezbjedonosne agencije podigli su ponovo ogradu oko Kapitola, barem privremeno.

Policija se priprema za mogućnost da neki demonstranti dođu s oružjem. Očekuju se i stotine protivdemonstranata s mogućnošću sukoba. Policijska uprava Distrikta Columbia je aktivirana, a policija zadužena za Kapitol zatražila je pomoć od obližnjih agencija za provođenje zakona.

Državni sekretar za odbranu Lloyd Austin odobrio je zahtjev da se oko 100 pripadnika Nacionalne garde stacionira u gradskoj oružarnici u blizini Kapitola, da se po potrebi pozovu kao podrška drugim agencijama za provođenje zakona, a prvenstveno radi zaštite zgrade Kapitola i Kongresa. Neće nositi vatreno oružje, ali će biti opremljeni palicama i zaštitnim prslucima.

U međuvremenu, obavještajni izvještaj Službe domovinske bezbjednosti upozorio je na postove na društvenim mrežama, u kojima se raspravljalo o mogućem napadu na Kapitol noć prije skupa.

Jedan korisnik je, takođe, komentarisao planiranu ,,otmicu člana Kongresa”, navodi se u dokumentu, iako ime osobe koja je meta nije navedeno u izvještaju.

“Ostale reference na potencijalno nasilje identifikovane na društvenim medijima uključuju rasprave o korištenju skupa za napade na lokalne religijske institucije, poput onih jevrejskih, napade na izabrane zvaničnike i na ”liberalne crkve”, navodi se u saopšrenju.

(Fena)