Magični trenutak

Ona je njemački supermodel, a sada se izložbom vraća na mjesto, gdje je otkrivena 1987. godine.

Claudia Schiffer (51) od 15. septembra prikazuje samostalnu izložbu fotografija u Düsseldorfu, sa sjećanjima na svoje dane, kao model devedesetih.

Majka troje djece, sada živi u Engleskoj, govori o svojoj ljubavi prema domovini.

Kaže, da na izložbu neće doći lično iz razloga pandemije, ali je očigledno da je još uvijek velika obožavateljka svoje stare domovine.

Schiffer kaže: „Tamo još uvijek imam porodicu i puno prijatelja. Odrastala sam u ruralnom području u blizini Rajne. Čak i sada, u Engleskoj, imam sreću da živim okružena poljima. Volim tišinu. Moj život ovde je vrlo sličan onom u Njemačkoj nekada”.

Jedna od njenih omiljenih destinacija: „Zimi je to hotel Zamak u Bavarskim Alpama. Pogledi, hrana…”

Uvijek joj nedostaje ovo drugo: “Nedostaju mi sva moja omiljena njemačka jela: kobasice i pomfrit, čokolade, poput Duplo i Hanuta!”

I tradicija. U skladu s tim, osjeća se povezanom s Düsseldorfom.

Claudia Schiffer, odrasla u obližnjem Rheinbergu: „Düsseldorf će za mene uvijek biti posebno mjesto. To je romantičan i kulturno bogat grad. I eto, tu su i mene su otkrili!”

Ona kaže: „Ideja da budem model uopšte mi nije bila ni na radaru. A kad mi se jedne noći 1987. godine predstavio model-agent u diskoteci Checker’s, pomislila sam da se šali i predložila sam mu, da bi moja najbolja prijateljica tome bolje pristajala!”

I tada, kao  sedamnaestogodišnjakinja, sama je iskoristila svoju priliku: „Otišla sam s majkom u agenciju, a nekoliko sedmica kasnije našla sam se u Parizu. Sada, nakon više od 30 godina, osvrćem se i vidim da je to bio jedan magičan trenutak”.

Na izložbi pod naslovom “Captivate!”, “Očaravajuća!”, koja je postavljena u Palati umjetnosti u Düsseldorfu, Schiffer prikazuje svoje modne fotografije, kao i drugih legendarnih supermodela iz devedesetih: Nadja Auermann (50), Christy Turlington (52) i Cindy Crawford (55).

Da li su tadašnje ljepotice i danas u međusobnom kontaktu?

Claudia Schiffer: „Da! Tako je posebno kad se ponekad ponovo sretnemo, kao što je bilo 2017. godine na godišnjici Versacea. Imali smo toliko zajedničkih trenutaka i bili smo dio velike porodice na Versace Showu”.

Schiffer je fascinirana umjetnošću. Njena omiljena slika: “To je svakako slika ‘Oženi me’, autora Ed Ruscha, koju je moj muž naručio, da bude njegovo pitanje za brak”.

Izložba “Captivate!”, sa fotografijama od Jürgena Tellera do Karla Lagerfelda, biće otvorena od 15. septembra 2021. do 9. septembra 2022. godine.

(bild)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)