Mostarska umjetnica Arleta Čehić na izložbi Bijenala u Grenoblu

“Que des femmes …Only women …” izložba 6. Biennale Internationale d’Art Non Objectif de la ville de Pont de Claix svečano je otvorena 18 septembra i trajaće do 17 novembra u Grenoblu.

Kustos i idejni tvorac ovog Bienala je umjetnik Roland Orepuk, koji je ovom prilikom okupio 19 umjetnica iz Evrope i Amerike, među kojima je i naša višestrana umjetnica Arleta Ćehić, akademska skulptorka i proforica baletske pedagogije.

„Sretna sam i počastvovana što izlažem sa tako dobrom grupom odabranih umjetnica u Francuskoj (Grenobl). Otvaranje same izložbe bilo je svečano, uz prisustvo značajnih ljudi iz Ministarstva kulture, a mogli su se, pored umjetnica i njihovih snagom duha protkanih djela, vidjeti i drugi galeristi i kolekcionari umjetnina. U 2019 godini, Bienale je posjetilo oko 35.000 ljudi, ne računajući škole, a ove godine se očekuje, uzimajući u obzir i poteškoće, slična posjećenost. Lijepo je osjetiti komprimirani naboj stvaralačke energije, misli pretočene u djelo, koje nastavlja samo svoj put daljeg specifičnog života. Upravo su zidovi Šestog Bienala u Grenoblu postali prilično vibrantni, noseći sve te misli i djela umjetnica širom svijeta“, kaže Arleta Čehić.

U cilju uključivanja što većeg broja odličnih umjetnica koje tokom pandemije nisu mogle izlagati, ovogodišnje Bienniale će biti predstavljeno i putem satelita sa 18 drugih umjetnica, od 22. septembra do 15 . oktobra, u organizaciji Konstructiv.ist (custos: Erdem Kucukkoroglu, sjedište u Istambulu), te Factory 49 Gallery / Sidnej/ Australija, od 18. seprembra do 13. novembra (kustosi: Lisa Pang i Anya Pesce), koje će okupiti čak 30 umjetnica.

Internacionalni kustos: Billy Gruner.

Melburn/ Australija će, takođe, imati svojih 20 umjetnica u satelitskoj izložbi od 22.septembra do 19 novembra u Art Thoughts AU at Yarra Bend Gallery.

Kustosi su: Louise Blyton and Terri Brooks .

I najzad peto, satelitsko izdanje, će se desiti od 5. – 28.11. 2021. u galeriji Kobro/ Lodz/ Poljska (otvaranje u 12 sati), a kustosi Mark Starel i Agnieszka Wasiak će okupiti 17 umjetnica.

Svih pet izložbi okupljaju različite umjetnice Evrope, Azije, Amerike i Australije, a umjetnica Arleta Ćehić je pored tri rada u Grenoblu, zastupljena sa jednim djelom u satelitskoj izložbi galerije Konstructiv.ist .

Inače, umjetnica Ćehić je do sada tri puta zaredom od 2017 – 2019 godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj uzložbi Realites Nouvelles u Parizu, zatim u Njemačkoj, Holandiji, SAD (Sacramento i New Haven).

(NovaSloboda.ba)