Pozitivne prakse 6 opština unaprjeđuju upravljanje otpadom u BiH i Crnoj Gori

Udruženje za preduzetništvo i posao LiNK Mostar, u saradnji sa partnerima opština Jablanica (BiH), opština Šavnik (CG) i Pčelarsko udruženje Matica Pljevlja (CG), u sklopu projekta “Zajednički napori za 5 % manje otpada”. organizovalo je studijsku posjetu partnerskim organizacijama iz Crne Gore. 

Sistem upravljanja otpadom nije u potpunosti riješen ni u BiH niti u Crnoj Gori 

U sklopu studijske posjete, predstavnici opština, javnih komunalnih preduzeća i osnovnih škola u prekograničnom području razgovarali su o iskustvima, praksi i naučenim lekcijama na polju upravljanja otpadom i saradnje sa obrazovnim i poslovnim sektorom u 6 opština BiH i Crne Gore (Jablanica, Konjic, Prozor-Rama, Šavnik, Žabljak i Pljevlja).

Naglašeno je da sistem upravljanja otpadom nije u potpunosti riješen ni na području BiH niti Crne Gore. U tom kontekstu, studijske razmjene su se pokazale kao jako korisne za prenos informacija i razmjenu dobrih praksi. 

JKP iz Konjica prenosi pozitivna iskustva opštinama u Crnoj Gori

Projekt „Zajednički napori za 5% manje otpada – 5 % manje“ rezultirao je, između ostalog, i uspostavljanjem sistema razmjene pozitivnih praksi između opština u BiH i Crnoj Gori. 

Jedan od pozitivnih primjera je JKP Standard iz Konjicam koje, po svim parametrima, prednjači u odnosu na druga komunalna preduzeća u načinu kako je uređeno upravljanje otpadom na području opštine Konjic. Pozitivne prakse iz te opštine biće prenesene kroz jačanje saradnje između komunalnih preduzeća Pljevlja, Žabljak i Šavnik u Crnoj Gori sa JKP iz Konjica. 

Opština Prozor-Rama je, takođe, napravila brojne iskorake. Uspostavlja se reciklažno dvorište i ulaže u uspostavljanje integrisanog ekološki prihvatljivog sistema upravljanja otpadom.

Potrebno uspostavlanje zelenih ostrva i nabavka podzemnih kontejnera za otpad

Vrlo važnu ulogu ima strateško planiranje. Kroz projekat su kreirani tehnički planovi upravljanja otpadom za svih 6 opština projektnog područja, sa jasnim mjerama za implementaciju, čija realizacija bi trebala rezultirati poboljšanim sistemom upravljanja otpadom, a to je smanjenje otpada i povećanje količine recikliranog otpada.

„Tokom rada na projektu, ustanovili smo da postoji potreba za daljom izgradnjom kapaciteta uposlenika komunalnih preduzeća, uspostavljanjem dodatnih ‘zelenih ostrva’, posebno u ruralnim predjelima, gdje se najviše javljaju divlje deponije, nabavka podzemnih kontejnera u urbanim područjima, te razmjena pozitivnih praksi u šest opština BiH i Crne Gore“, istakla je Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK. 

Cilj međunarodnog projekta Zajednički napori za „5% manje otpada – 5% manje“ je razviti integrisani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u 6 opština na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5 posto do kraja 2021. godine. 

(NovaSloboda.ba)