Svjetska banka partner BiH u saniranju ekonomskih posljedica pandemije

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa visokom delegacijom Svjetske banke, predvođenim regionalnom direktoricom Svjetske Banke za Balkan Linda Van Gelder.

Sastanku, koji je bio posvećen projektima koje Svjetska banka realizira u BiH, priustvovali su  direktorica za strategije i operacije SB za Evropu i centralnu Aziju Xiaoqing Yu, koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini inovimenovani direktor SB za BIH i Crnu Goru Christofer Sheldon, kome je ministar Bevanda poželio dobrošlicu i uspješan rad..

Sagovornici su se složili da su novi uslovi rada u vremenu nakon pandemije virusa COVID-19, te izrazili nadu da će BiH, kao i sve zemlje svijeta, uspješno odgovoriti zdravstvenim i ekonomskim izazovima koje je donijela ova bolest.

Ministar Bevanda zahvalio se čelnicima Svjetske banke na podršci koju kontinuirano pružaju BiH od momenta kada je počela bitka s pandemijom koronavirusa, te  naglasio da su svojom pomoći od 33, 1 milion eura za zadravstveni sektor postali neizostavan partner u saniranju posljedica pandemije u BiH.

„Značajn je projekat i u ekonomskom sektoru, za koji je Svjetska banka planirala oko 56 miliona eura za oporavak poslovnih subjekata. Svjesni smo da postoje zastoji zbog komplikovnog postupka sklapanja sporazuma i odlučivanja na više nivoe vlasti. Ministarstvo finansija i trezora BiH nikada nije kočničar“, objasnio je ministar Bevanda.

Naglasio je da je Ministarstvo finansija i trezora sačinilo Informaciju, uz analizu stanja u vezi zastoja u postupku zaključivanja međunarodnih sporazuma i sticanja efektivnostii, te je uputilo Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Tkom sastanka bilo je riječi o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te eventualnim problemima zbog neusvajanja ovogodišnjeg budžeta i isticanja odluke o privremenom finansiranju, koju je Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremilo za posljednji kvartal ove godine i uputilo Vijeću ministara.

Ministar Bevanda ponovio je da je Zakonom o finansiranju institucija BiH propisano da se uredno izmiruju međunarodne obaveze bez obzira da li je usvojen budžet ili Odluka o privremenom finansiranju.

Predstavnici Svjetske banke naglasili su da je u pripremi novi Sporazum o partnerstvu između BiH i SB za period 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoline, nastavak jačanja sistema zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)