Tužilaštvo BiH zaprimilo dvije krivične prijave protiv direktora OSA-e

Povodom više medijskih pitanja o aktivnostima Tužilaštva BiH, a u vezi pojavljivanja nezakonito snimljenog snimka sastanka glavne tužiteljjice Gordane Tadić, iz državnog tužilaštva potvrdili su da je Tužilaštvo BiH zaprimilo dvije krivične prijave protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više krivičnihh djela, između ostalog, zloupotrebe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja.

Takođe, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i preduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama.

“Tužilaštvo BiH, na osnovu prijava, formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiocima u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju. Takođe, u okviru predmeta, Tužilaštvo BiH će sa partnerskim institucijama, preduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

(NovaSloboda.ba)