U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini smanjenje oblačnosti

Jutros je u Bosni pretežno oblačno, a u Hercegovini je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Širom zemlje je registrovana kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8, Bihać 11, Gradačac 12, Doboj i Drvar 13, Banja Luka, Bijeljina, Ivan-sedlo, Livno i Sanski Most 14, Bugojno, Sarajevo i Tuzla 15, Zenica 16, Grude, Široki Brijeg i Trebinje 18, Mostar 19, Neum 23 stepena.

Danas u Bosni pretežno oblačno. U Hercegovini smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana. Kiša i pljuskovi uglavnom prije podne. U drugoj polovini dana lokalno u centralnim i istočnim područjima može pasti malo kiše.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje od 24 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Dodatna stabilizacija ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se umanjiti, osjetnije u drugom dijelu dana.

Tokom jutarnjih sati, obzirom da će biti svježije, poželjno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju, te se ne izlagati jačim aktivnostima.

U ostatku dana, ljepša opšta slika sa postepenim rastom temperatura vazduha.

—–

BIHAMK

Oprez zbog vlažnog kolovoza i ogrona

Zbog popriječenog teretnog vozila na lokalitetu Banj Brdo na dionici Tuzla-Bijeljina, trenutno je na snazi obustavljanjen saobraćaj.

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na dionici magistralnog puta Konjic-Ovčari, tokom dana saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima

Zbog sanacionih radova u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, tokom dana saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok je u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj u tunelu obustavljen.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.Z, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)