ZZJZ HNK-a: Izjave dr. Alajbegovića o “postizanju kolektivnog imuniteta” zbunjuju javnost i vode popuštanju opreza s neželjenim ishodom

Stručno vijeće Zavoda za javno zdravstvo HNK-a ograđuje se od medijskih izjava dr. Erdina Alajbegovića, zaposlenikla ZZJZ, i ne predstavljaju službeni stav ZZJZ, nego se radi isključivo o njegovom ličnom mišljenju, stoji u saopštenju ZZZJ HNK-a.

“Dr. Alajbegović se više puta medijski oglašavao kao Šef službe za epidemiologiju i epidemiolog ZZJZ dajući izjave o ‘postizanju kolektivnog imuniteta u HNK-u’ i negirao valjanost PCR dijagnostike.

Stručni stav Stručnog vijeća ZZJZ HNK-a je da se kolektivni imunitet često spominje kao dugoročan cilj zaustavljanja pandemije COVID-19. Kolektivni imunitet protiv SARS-CoV-2 virusa nije ostvaren u bilo kom dijelu svijeta, pa ni u HNK-u.

Postizanjem kolektivnog imuniteta bi se bi se prekinuo prenos virusa unutar zajednice, što bi rezultiralo zaustavljanjem pandemije.

Proizvoljne i netačne izjave dr. Alajbegovića, s obzirom na poziciju epidemiologa u ZZJZ HNK-a, zbunjuju javnost, vode popuštanju opreza, što  može rezultirati daljim širenjem pandemije i povećanim brojem neželjenih ishoda.

PCR ostaje ‘zlatni standard” u dijagnostici COVID-19, a izjave dr. Alajbegovića u pogledu njegove ‘nespecifičnosti” su neutemeljene”, stoji na kraju saopštenja Stručnog vijeća ZZJZ HNK-a.

(NovaSloboda.ba)