Gordana Tadić na Regionalnoj konferenciji u procesuiranju predmeta ratnih zločina

Regionalni sastanak tužiocao suradnji u predmetima ratnih zločina, održan je u Beogradu, u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a domaćin sastanka bilo je Tužilaštvo za ratne zločine  Srbije.

Na sastanku je učestvovalo oko 50 dužnosnika tužilačkih institucija u regionu, glavni tužioc pri MRMKS Serge Brammertz, te najviši dužnosnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i njeni zamjenici i rukovodiocii iz Posebnog odjela za ratne zločine, Milanko Kajganić i Diana Kajmaković, kao i rukovoditeljica odsjeka Sanja Jukić, prezentirali su rad i aktivnosti Tužilaštva BiH, kao i ostvarene rezultate odjela, sa akcentom na aktivnosti u predmetima u kojima je ostvarivana regionalna i međunarodna sauradnja.

Centralne teme regionalnog sastanka odnosile su se na ključne izazove i probleme u saradnji,  primjere uspješne saradnje, rješavanje pitanja traganja za nestalim osobama, kao i krivično gonjenje predmeta ratnih zločina sa elementima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Na sastanku je, takođe, razgovarano o dosadašnjoj saradnji u istragama i prenosu postupaka, unaprijeđenju te saradnje, odabiru predmeta za buduća postupanja, koordinaciju istraga, postupanje po zahtjevima za saradnju na osnovu protokola i sporazuma i drugim bitnim pitanjima iz oblasti regionalne saradnje.

Dio tema odnosio se i na primjenu instituta sporazumnog priznanja, unaprjeđenje prekograničnog pristupa svjedocima, pomoć u identifikovanju i kontaktiranju svjedoka i unaprjeđenju njihove bezbjednsoti. Na sastanku je razgovarano i o koordinaciji daljih koraka u unaprjeđenju suradnje u istragama i prenosu postupaka, kao i otvorenim pitanjima za dalje bilateralne i regionalne sastanke.

Tužioci iz regiona saglasni su da je i dalje potrebna pomoć i koordinacija Ureda tužioca pri MRMKS, u svim pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju, od procesa ustupanja predmeta, praćenja razvoja tih predmeta, kao i osiguranje pomoći u procesu traženja nestalih osoba i primjene dokaza prikupljenih u MRMKS, u tužilačkim postupcima u zemljama regiona.

Tužilaštvo BiH zainteresobano je za jačanje regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, s obzirom da se određeni broj optuženih i osumnjičenih osoba za ratne zločine u BiH, nalazi u zemljama regiona.

M. N.

(NovaSloboda.ba)