Predstava “Heroj nacije” otvara ovogodišnju “Mostarsku lisku”

Premijernim izvođenjem predstave “Heroj nacije”, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, u četvrtak, 23. septembra, u Mostaru će svečano biti otvoreno osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”.

U osam dana trajanja festivala, posjetioci će imati priliku uživati u sedam pozorišnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te koncertu kojim će 30. septembra festival biti zatvoren, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

!I ove smo kao i prethodnih godina imali oko 50 prijava za festival iz pet zemalja okruženja, pri čemu smo izvršili izbor sedam predstava za glavni, takmičarski program”, kazao je novinarima direktor NP Mostar Almir Mujkanović.

Po njegovim riječima, pored glavnog, takmičarskog dijela, ovogodišnji festival obiluje dodatnim sadržajima u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i brojni drugi sadržaji.

“Mislim da je to više nego dovoljno da Mostar, odnosno Narodno pozorište u Mostaru u određenom smislu bude centar kulturnih događanja u narednim danima”, ustvrdio je Mujkanović.

Umjetnički direktor NP Mostar i selektor festivala Emir Spahić kazao je kako će, uprkos pandemiji, ovogodišnja Mostarska liska publici ponuditi sedam kvalitetnih predstava, od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine, te po jedna iz Hrvatske i Srbije.

“Uprkos svim problemima, mislim da ćemo i ove godine imati sadržajno jako kvalitetan festival”, naglasio je Spahić i pozvao ljubitelje komedije da se pridruže ovogodišnjoj Mostarskoj lisci.

Govoreći o predstavi “Heroj nacije” koja otvara ovogodišnji festival, reditelj Goran Damjanac je istakao kako je riječ o crnoj komediji pisca Ivana M. Lalića, te o djelu koje je na tragu onog najboljeg “što imamo od balkanskog humora”.

“To nije samo humor radi humora ili ona kabaretska ili mjuziklovska zabava, to je vrlo promišljen humor”,kazao je Damjanac i izrazio zadovoljstvo što je u Mostaru imao priliku raditi na ovom projektu.

Zadovoljstvo radom na predstavi na konferenciji su izrazili i dramaturg predstave “Heroj nacije” Kemal Bašić, scenografkinja i kostimografkinja Azra Imamović.

Program 18. MFK “Mostarska liska”

Na rasporedu ovogodišnje Mostarske liske 24. septembra je komedija “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Naredne večeri, 25. septembra, nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar s predstavom “Ja od jutra nisam stao” autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedelja, 26. septembra, rezervisana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu “Pozorište za početnike” autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka.

U ponedeljak, 27. septembra, stiže ansambl pozorišta Planet Art Zagreb, a predstaviće se s komedijom “Ritina škola” autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

U utorak, 28. sweptembra, slijedi izvođenje predstave “Sakati Bili sa Inišmana” autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Posljednje večeri takmičarskog dijela festivala, u srijedu, 29. septembra stižu gosti iz Srbije – Kruševačko pozorište, s predstavom “Čekajući Godoa” autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

Zatvaranje festivala održaće se u četvrtak, 30. septembra, svečanom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom bh. sevdah benda Divanhana u čast nagrađenih.

Za stručno ocjenjivanje predstava Mostarske liske ove godine zaduženi su dramaturg Almir Imširević, reditelj Marko Misirača, te glumac i reditelj Velimir Njirić.

Žiriji medija čine novinarke Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV), a žiri publike Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić.

Sve predstave i koncert biće održani na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar s početkom u 20 sati, uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog štaba FBiH koje su na snazi.

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice je 10 maraka, a dostupni su i paketi po cijeni od 50 maraka (ulaz na sve predstave festivala te koncert).

Iz NPM-a napominju kako je, u skladu s epidemiološkim mjerama, broj posjetilaca ograničen.

(Fena)