Zatvoren festival Open City Mostar, sljedeći će biti još bolji

Koncertom slovenskog muzičara Magnifica, sinoć je zatvoreno prvo izdanja festivala Open City Mostar, u okviru koga je proteklih dvadesetak dana održano više od stotinu kulturnih događaja.

Realizator festivala bila je Mostar rock škola u saradnji s Gradom Mostarom, uz pokroviteljstvo Evropske unije.

Sve tri strane iskazale su spremnost za nastavak saradnje, kako bi Open City Mostar postao redoviti događaj u kulturnom kalendaru Grada na Neretvi.

“Ako je bilo ikakve sumnje hoćemo li dogodine sve ovo ponoviti, sada te sumnje više nema, jer smo se u razgovoru sa Sattlerom složili da je ovo uspješan i kvalitetan projekat i da ćemo ga sljedeće godine ponovno organizovati, možda dodati još malo začina u cijelu priču”, kazao je uoči Magnificovog koncerta mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Dodao je kako je njegov lični utisak da je festival bio izvrstan, uz opasku da su neki događaji bili marketinški slabije pokriveni, pa je i posjeta na njima bila nešto slabija, a Kordić je najavio kako se dogodine takva greška neće ponoviti.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler poručio je kako je Mostar zadnjih dana okrenuo novu stranicu i kako u ime Evropske unije može obećati dalju podršku.

“Sretan sam što smo imali priliku doprinijeti ovom druženju u Mostaru zadnjih dana. Gradonačelnik mi je obećao da ćemo i sljedeće godine imati festival, tako da je ovo prvo izdanje od mnogih koja slijede. Nadamo se da će sljedeći Open City Mostar biti i bolji, i duži, i raznovrsniji. Ovo nije kraj priče već početak” ustvrdio je Sattler.

A čitava ova priča ne bi bila moguća bez Mostar rock škole. Njen voditelj Orhan Maslo istakao je kako je nakon 22 magična dana i više od stotinu koncerata, predstava, radionica i drugih događaja, jako umoran, ali i sretan postignutim.

“Jako mi je važno što sam registrovao veliki broj turista, koji su došli u Mostar baš zbog ovog događaja. Upoznao sam ljude iz Češke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, ljudi iz cijele regije, koji su došli u Mostar baš zbog ovog festivala. Nadam se da će festival postati tradicionalan. Mostar rock škola kao organizator to definitivno želi”, zaključio je Maslo.

(Fena)