Istražni odbor Kongresa SAD-a uputio sudske pozive Trumpovim glavnim saradnicima

američkom Kapitolu, izdao je prve sudske pozive, tražeći zapise i svjedočenja četvorice bliskih savjetnika i saradnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji su bili u kontaktu s njim prije i tokom napada, javlja AP.

U značajnoj odluci za ovaj panel, predsjednik odbora Bennie Thompson najavio je upućivanje sudski poziva prema bivšem načelniku štaba Bijele kuće Marku Meadowsu, bivšem zamjeniku načelnika štaba za komunikacije Bijele kuće Danu Scavinu, bivšem službeniku Ministarstva odbrane Kashyapu Patelu i bivšem Trumpovom savjetniku Steveu Bannonu.

Njih četvorica su bili Trumpovi najvjerniji i najbliži saradnici.

Predsjednik odbora Bennie Thompson (demokrata Mississippija) naveo je da odbor istražuje “činjenice, okolnosti i uzroke napada” i tražio je od njih da dostave dokumente i pojave se na saslušanjima sredinom oktobra.

Panel, formiran tokom ljeta, sada započinje fazu intervjua u sklopu istrage nakon što je sortirao hiljade stranica dokumenata koje je u augustu zatražio od saveznih agencija i kompanija koje su vlasnici društvenih medija.

Odbor je, takođe, ogroman broj spisa tražio od Bijele kuće. Cilj je osigurati potpuni pristup evidenciji i dokumentima, kako bi se rasvjetlilo šta je pošlo po zlu i dovelo do toga da Trumpove pristalice i lojalisti brutalno pretuku policiju, provale kroz prozore i vrata Kapitola i prekinu ovjeru pobjede predsjednika Joea Bidena.

Primarni cilj istrage koju istražni odbor Predstavničkog doma vodi je spriječiti da se tako nešto više nikad ne ponovi.

(Fena)