Izvođenjem komedije “Heroj nacije” otvorena Mostarska liska

Premijerom predstave “Heroj nacije” Narodnog pozorišta Mostar, sinoć je otvoreno 18. izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”.

U osam dana trajanja festivala, posjetioci će imati priliku uživati u sedam pozorišnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je da cijeli kolektiv te teatarske kuće diše za “Mostarsku lisu”. Najavio je internacionalnu “Lisku” u budućnosti, te je svim gostima poželio ugodnih sedam dana na festivalu.

Festival je otvorenim proglasio predsjednik Gradskog vijeće Mostara Salem Marić.

“Ovo je jedan od najvažnijih pozorišnih festivala u BiH, on povezuje i gradi mostove među ljudima. Mostar je od davnina bio u središtu teatarske scene, a ‘Mostarska liska’ njeguje tradiciju mostarskog duha i tradicije”, kazao je Marić.

Na otvaranju Međunarodnog festivala komedije, publika je imala priliku pogledati premijernu izvedbu komada “Heroj nacije” u izvođenju Nardonog pozorišta Mostar.

Predstava je postavljena po tekstu Ivana M. Lalića i tematizuje uticaj televizije na život ljudi.

Režiju potpisuje Goran Damjanac, dramaturg predstave je Kemal Bašić, scenografkinja i kostimografkinja Azra Imamović, kompozitor Albert Savić, dok video segment potpisuje Karmen Obrdalj, a tehniku glasa Milica Damjanac.

U predstavi glume Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te gostujući glumac Hasan Sušić.

Program 18. MFK ‘Mostarska liska’

Nakon “Heroja nacije”, 24. septembra, slijedi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Naredne večeri, 25. septembra, nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar s predstavom “Ja od jutra nisam stao”, autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedelja, 26. septembra, rezervisana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu “Pozorište za početnike”, autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka.

U ponedeljak, 27. septembra, stiže ansambl kazališta Planet Art Zagreb, a predstaviće se s komedijom “Ritina škola”, autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

Izvođenje predstave “Sakati Bili sa Inišmana”, autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održaće se u utorak, 28. septembra, a posljednje večeri takmičarskog dijela festivala, 29. septembra, stižu gosti iz Srbije – Kruševačko pozorište, s predstavom “Čekajući Godoa”, autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

“Mostarska liska” biće zatvorena 30. septembra dodjelom nagrada i koncertom bh. sevdah benda Divanhana.

Za stručno ocjenjivanje predstava “Mostarske liske” ove godine zaduženi su dramaturg Almir Imširević, reditelj Marko Misirača, te glumac i reditelj Velimir Njirić.

Žiri medija čine novinarke Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV), a žiri publike Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić.

Sve predstave i koncert bit će održani na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar s početkom u 20 sati, uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi.

Pored glavnog, takmičarskog dijela, ovogodišnji festival obiluje dodatnim sadržajima u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i drugi sadržaji.

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice je 10 maraka, a dostupni su i paketi po cijeni od 50 maraka (ulaz na sve predstave festivala te koncert).

(Fena)