Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac -1 stepen, Drvar 2, Livno 3, Bugojno i Jajce 4, Grude, Ivan-sedlo, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 5, Tuzla 6, Banja Luka i Bihać 7, Bjelašnica i Zvornik 8, Trebinje 10, Gradačac i Mostar 11, Neum 15 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 21 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz stabilnije vremenske prilike i više sunca, meteoropati i hronični bolesnici u manjoj mjeri će osjećati tegobe.

U centralnim i istočnim područjima zemlje, usljed mjestimičnog zadržavanja magle tokom prijepodneva, kod osjetljivijih osoba moguće su slabije poteškoće.

Nakon vedrije noći, jutarnji sati će biti svježiji, na što bi trebalo obratiti pažnju, te djelimično redukovati aktivnosti.

Danju osjetno toplije i ugodnije, pogodno za boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Vozi se po suhom kolovozu

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)