Sudije Ustavnog suda BiH s nosiocima kantonalne i gradske vlasti

Nakon dvodnevne plenarne sjednice Ustavnoga suda BiH, održane u Mostaru, danas je u Gradskoj vijećnici upriličen susret ustavnih sudija s nosiocima kantonalne i gradske vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Mostaru. U ime kantonalne vlade, na sastanku je učestvovao predsjednik dr. sc. Nevenko Herceg, dok je delegaciju sudija predvodio predsjednik Ustavnoga suda BiH Mato Tadić.

”Naravno da nas, kao i druge sredine, tište brojni problemi koje kontinuirano nastojimo rješavati. Naravno da su neki nepremostivi na lokalnom nivou i da nam je potrebna određena pomoć, pa i kada govorimo o funkcionisanju sudstva u dijelu koji se odnosi na ponekad neprimjereno duge rokove u kojima se donose presude. Zato i pozdravljamo ovu mogućnost da, kao predstavnici lokalne vlasti, razmijenimo stavovei iskustva o nekim dodirnim tačkama u vašem i našem djelovanju”, kazao je predsjednik Herceg u obraćanju.

U osvrtu na proteklo vrijeme, izraženo je obostrano zadovoljstvo činjenicom da je implementirana presuda Ustavnoga suda u vezi s provođenjem lokalnih izbora u Mostaru, jednako kao i ona u vezi s konstitutivnošću srpske nacionalne zajednice u HNK-u.

(NovaSloboda.ba)