UG Mostarski Rođeni: Većina aktera iz “slučaja VAR” i danas obavlja visoke funkcije

Svjedočimo već decenijama javašluku i kriminalu unutar FS BiH, kao i u sudijskoj organizaciji, navodi se u saopštenju Udruženja građana Mostarski Rođeni, koje prenosimo u cjelosti.

Neregularnosti takmičenja u organizaciji istog su već više puta bili pod lupom UEFE, kao i domaćih pravosudnih organa. Do sada se Tužilaštvo BiH, kao i Sud BiH, već u više navrata bavilo nečasnim radnjama unutar FS BiH, te je napomenimo javnost kao ishod jedne od istraga “Predmet Ušanović i drugi” rezultiralo optužbom za čelne ljude u FS BiH.

Optužnica, između ostalog, navodi da su optuženi Munib Ušanović, u funkciji generalnog sekretara Fudbalskog saveza BiH. i Miodrag Kureš, u funkciji sekretara za finansije i marketing Fudbalskog saveza BiH u periodu od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine, izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plate i poreza na doprinose i tako oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine u značajnom iznosu.

Isti su na kraju sudskog postupka osuđeni na jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od 4 godine.

Smjenom Ušanovića i njegovih jataka, dolazi do normalizacije unutar FS BiH, međutim, izgleda, ne tako dugo.

Slučaj VAR

“Državna agencija za istragu i zaštitu 11. novembra 2019. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dostavila je izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Primanja dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. KZ FBiH, počinjena od lica: Vladimir Dominković, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza Federacije BiH, Ante Blješko, član Komisije za sudije i suđenje FS FBiH, Ilija Živković, sudija A liste Prve lige FBiH, Kenan Bajraktarević, sudija A liste Prve lige FBiH i Fuad Zahirović, posmatrač suđenja Prve lige FBiH.

Takođe, 13. novembra Tužilaštvu BiH je dostavljen izvještaj postojanja osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Primanje poklona i drugih oblika koristi” iz člana 380. KZ FBiH, počinje od lica: Marka Brozovića, Maria Grgića, Josipa Vorgića i Filipa Jarića, sudija B liste Prve lige FBiH.

Kroz primjenu posebnih istražnih radnji iz člana 116. stava 2 tačke a) “Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija”, tačke d) “Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta koji stoje u vezi s njima”, sprovođenih u predmetu Suda BiH broj S1 2K 032163 19 Krn i predmeta Tužilaštva BiH broj T20 0 KTO 0016173 19, došlo se do saznanja da su službena lica koristila razne usluge, u vidu uzimanja novčanih nagrada za način suđenja u korist konkretnih klubova, na račun i o trošku njih konzumirali hranu i piće, te koristili smještaj, koji su im plaćeni od predstavnika klubova.

Radi se o sljedećim službenim osobama Fudbalskog saveza Federacije BiH: Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (svi sudije A liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović (sudije B liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači).

Članovi Fudbalskog saveza FBiH – Irfan Durić, predsjednik Izvršnog odbora FS FBiH, Eldin Baković, generalni sekretar FS FBiH, Naim Basara, podpredsjednik Takmičarske komisije FS FBiH i Osman Bačinović, komesar za sudije i suđenje Druge lige Centar, na način da su ishodovali napredovanje sudija i delegata bez obzira na njihovu uspješnost i plasman na listama.

Također, Armin Kukić iz Bugojna, sudija A liste, koji je novac davao Harizu Đelilbašiću, komesaru za sudije i suđenje u sezoni 2018./2019., za napredovanje na listi sudija.

Muhamed Berberović iz Cazina, koji je putem Harisa Poprženovića, uticao na ishod rezultata u korist NK Jedinstvo.

Podignuta je optužnica za koruptivna krivična djela u predmetu kodnog naziva “Var” za organizovani kriminal, primanje mita, poklona ili drugih oblika koristi radi namještanja fudbalskih utakmica, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u fudbalskim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od pet godina.

Tužilaštvo Posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podiglo je optužnicu protiv: Vladimira Dominkovića, rođenog 1967. godine u Orašju, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i predsjednika Komisije za suce i suđenje Fudbalskog saveza FBiH.

Ilije Živkovića, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog sudije A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Kenana Bajraktarevića, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u FS Federacije BiH i fudbalskog sudije A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Optuženi se terete da su, u drugoj polovini 2019. godine, optuženi Dominković, organizovao grupu za organizovani kriminal, u smislu članka 1. stav 22. Krivičnog zakona BiH, radi počinjenja krivičenih djela primanja mita i primanja poklona ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim fudbalskim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika fudbalskih klubova zahtjevali i primili poklon u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM pa do skoro 7000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat uticali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno dijelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih pripadnika SIPA-e pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentovana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za krivična djela Organizovani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom – Primanje poklona i drugih oblika koristi iz člana 380. KZ FBiH i krivičnim djelom – Primanje mita iz člana 319. KZ RS. Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza.

U okviru postupka, tražiće se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obavljanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u fudbalskim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od pet godina. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Svjedočimo da većina aktera iz “Slučaja VAR” i danas obavlja visoke funkcije unutar F/NS BiH.

Ovim putem zahtijevamo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te Suda Bosne i Hercegovine, da nas i javnost obavijeste dokle se došlo s istragom u spomenutom slučaju, s obzirom da se isti desio prije 22 mjeseca, od kada je javnost uskraćena za više informacija o navedenom događaju, stoji na kraju saopštenja UG Mostarski Rođeni.

(NovaSloboda.ba)