Vođa katalonskih separatista Carles Puigdemont uhapšen u Italiji

Evroparlamentarac i bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji se nalazio u egzilu u Belgiji od 2017. godine nakon pokušaja odcjepljenja Katalonije referendumomv za koji je Španija zaključila da je proveden neustavno, uhapšen je u četvrtak u Italiji, potvrdio je njegov advokat.

Očekivalo se da će se evropski poslanik u petak pojaviti pred sudom na ročištu na kome bi se trebalo odlučivati o njegovom izručenju Španiji, kako bi se suočio s optužbama za pobunu.

Katalonski čelnik priveden je u Algheru na Sardiniji, napisao je na Twitteru njegov šef kabineta Josep Lluis Alay.

“Po dolasku na aerodrom Alghero, uhapsila ga je italijanska policija, a u petak će se pojaviti pred sudijama u Sassariju, koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti”, dodao je Alay.

Puigdemontov advokat Gonzalo Boye tweetovao je da je vođa separatista u egzilu uhapšen po dolasku u Italiju, gdje je putovao u svojstvu evroparlamentarca, te da je hapšenje izvršeno na osnovu potjernice izdate u oktobru 2019. godine, koja je u međuvremenu obustavljena.

Puigdemont (58) tražen je u Španiji zbog optužbi za pobunu i njegovih pokušaja da se katalonska regija odvoji od Madrida na referendumu 2017. godine.

Njegovo hapšenje dolazi sedmicu dana nakon što su lijevo orijentisana španska vlada i regionalne katalonske vlasti nastavile pregovore o pronalaženju rješenja za najgoru političku krizu u Španiji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Evropski parlament u martu je ukinuo imunitet Puigdemontu i dvojici drugih nezavisnih poslanika u Parlamentu, a tu odluku u julu je potvrdio Opšti sud Evropske unije. Međutim, na odluku Evropskog parlamenta ulaže se žalba, a konačna odluka suda tek se mora donijeti.

Referendum je u oktobru 2017. godine organizovalo katalonsko separatističko regionalno vođstvo usprkos zabrani Madrida, a proces je bio narušen policijskim nasiljem, podsjeća AFP.

Nekoliko sedmica kasnije, vođstvo je izdalo kratkotrajnu deklaraciju o nezavisnosti, zbog čega je Puigdemont pobjegao u inostranstvo, dok su drugi, koji su ostali u Španiji, bili suočeni sa suđenjima.

(Fena)