Posljednje djelo velikog umjetnika

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 12: Workers begin the process of wrapping up the Arc De Triomphe monument in silver-blue fabric on September 12, 2021, in Paris, France. The monumental installation will wrap the landmark Parisian monument under a 25,000 squa

Vrlo je rijetko da neko umjetničko djelo nastane tek 60 godina nakon prvih nacrtanih skica.

A trebalo bi biti još rjeđe da to djelo, uprkos svim nedaćama, nastane nakon smrti umjetnika.

Trijumfalna kapija, omotana prema Christovom dizajnu, otvorena je 18. septembra u Parizu, a umjetnik je umro prije 15 mjeseci u New Yorku.

Neposredno prije smrti, svog nećaka Vladimira Javacheffa (48) je zamolio za obećanje da završi ovaj projekat. Svi detalji omotavanja su već bili fiksirani: Christo je odabrao srebrno-plavu tkaninu, kao i crvene vrpce koje će cijelu stvar držati zajedno.. On i njegov tim su 2019 godine proveli test na maketi još 2029. godine. Nacionalni spomenik sada je prekriven sa 25.000 kvadratnih metara polipropilena, koji se može reciklirati. Tkanina se lagano pomjera na vjetru.

“Ovo je ono što je Christo želio”, kaže voditelj projekta Javacheff, “francuska lakoća u gradu u kome je moj ujak prvi put postao ono što je bio, Christo”.

Christovo posljednje djelo biće otvoreno za javnost do 3. oktobra.

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)