Pretežno sunčano

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Livno 5 stepeni, Bugojno, Ivan-sedlo 7, Bihać, Grude, Sanski Most 8, Sarajevo 9, Bjelašnica, Tuzla 10, Mostar 13, Gradačac 15, Neum 17 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 20 do 26, na jugu i sjeveru zemlje do 28 stpeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene biće slabije izražene.

Neophodno je posvetiti nešto više pažnje oblačenju i zaštiti od nižih temperatura tokom jutarnjih i večernjih sati, posebno u unutrašnjosti zemlje.

Takođe, prije podne je mjestimično moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Magla mjestimično smanjuje vidljivost

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke danas od 12 do 14:30 sati na relaciji Tuzla-Tojšići-Kalesija-Mramorovi-Sapna-Kalesija-Tojšići-Tuzla vozila će se kretati usporeno u smjeru kretanja učesnika utrke.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Naizmjenično-jednom trakom uz regulaciju semaforima saobraća se u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)