Tri nove nagrade za mostarsko Pozorište lutaka

Baš u predvečerje velikog lutkarskog festivala, koga Pozorište lutaka u Mostaru organizuje i čije su pripreme u zadnjoj fazi, mostarskim lutkarskim čarobnjacima iz zgrade u Brankovcu, sa značajnog festivala stigle su još tri vrijedne nagrade.

Sa upravo završenog međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta “Lut Fest”, koji se tradicionalno održava svake godine u Istočnom Sarajevu, stigle su odluke Stručnog žirija, kojim je predsjedavao bugarski profesor lutkarstva na sofijskoj akademiji Bonjo Lungov.

Žiri je odlučio da nagradu za najbolju režiju dodijeli Zijahu Sokoloviću za režiju predstave “Dječak koji je sanjao more” Pozorišta lutaka u Mostaru. Za glavnu ulogu Dječaka u istoj predstavi nagrađen je nagradom za najboljeg glumca Igor Vidačković. Osim toga, nagrada “Magija lutkarstva – Radoslav Lazić” dodijeljena je predstavi “Dječak koji je sanjao more”, jer je riječ, kako stoji u obrazloženju žirija”, “o ozbiljnoj temi koja kroz magiju lutkarstva dodiruje srca”.

Ovom predstavom nije bio oduševljen samo žiri nego i djeca u publici, koja su glumce i lutke ispratili sa scene srdačnim aplauzom.

Na ovaj način, Pozorište lutaka iz Mostara nastavlja svoj impresivni stvaralački put na kome priznanja i nagrade postaju njegova svakodnevica.

Do novih festivala i novih nagrada, poručju iz mostarskog Pozorišta lutaka.

(NovaSloboda.ba)