Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za trojicu osumnjičenih za korupciju

Tužiteljica Tužilaštva BiH uputiće prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene

Rejhana Rakovića, rođenog 1980. godine u Bihaću, Ensara Saličinovića, rođenog 1991. godine u Sarajevu i Kenita Čakića, rođenog 1994. godine u Bugojnu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovi osumnjičeni su pod istragom zbog krivićnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja poklona i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Pritvor je zatražen kako bi Tužilaštvo BiH- zajedno sa SIPA-pm i ostalim partnerskim institucijama i agencijama, moglo neometano nastaviti i okončati istragu protiv troje osumnjičenih.

Tokom izvršenih pretresa, kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz počinjenog krivičnog djela, a takođe u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru, kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.

Mjera pritvora biće predložena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze,  vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora biće upućen Sudu BiH a Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)