Prije podne sunčano, popodne oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica, Bugojno, Drvar i Livno 11 stepeni, Ivan-sedlo 12, Grude, Jajce i Zenica 13, Sarajevo i Tuzla 14, Doboj i Sanski Most 15, Banja Luka i Bijeljina 16, Mostar 17, Trebinje 18, Bihać 20, Neum 21 stepen.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano uz malo do umjereno oblačno. Razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana širom Bosne će usloviti lokalne pljuskove, rijetko i slabu grmljavinu. U Hercegovini je poslije podne moguć slab kratkotrajan lokalni pljusak u sjevernim, istočnim i jugoistočnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 24 i 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati.

Tokom prijepodneva će biti ugodnije, uz povremene sunčane intervale.

U drugom dijelu dana, sa promjenom vremena, južnim strujanjem, povećanjem naoblačenja i kišom, kod osjetljivih osoba moguće su poteškoće, u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih bolova, nesanice.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je suh, oprez zbog učestalih odrona

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana, posebno u gradskim centrima.

Vozačima skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog sanacionih radova, naizmjenično-jednom trakom uz regulaciju semaforima saobraća se u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja sanacionih radova moguće je i na putnim pravcima: Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac i Jezero-Šipovo.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)