Gradsko vijeće Mostara raspravlja o novim članovima Izborne komisije

Gradsko vijeće Mostara na svojoj današnjoj sjednici usvojilo je Odluku o razrješenju predsjednika i članova Izborne komisije Grada Mostara, a o imenovanja novih članova još uvijek se raspravlja.

Za nove članove komisije predloženi su Rifat Zlomušica, Antonio Vrljić, Armina Krvavac, Saša Mavrak, Lidija Petrović, Almir Ćorić i Mario Čuturić.

Mandat novoizabranih članova Gradske izborne komisije trajaće sedam godina, a teći će od dana davanja saglasnosti Centralne izborne komisije BiH na Odluku o imenovanju članova Izborne komisije Grada, kada je Vijeće donese.

“Važno je napomenuti kako smo od CIK-a dobili dopis da do 30. septembra razriješimo staru izbornu komisiju, jer je onq bilq imenovanq privremeno, te da predložimo Odluku o imenovanju članova Izborne komisije Grada Mostara za naredni mandat, a oni će biti verifikovani tek kad CIK da saglasnost na naš prijedlog”, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Pojedini vijećnici nezadovoljni su što su materijali za današnju sjednicu dostavljeni uoči samog početka sjednice, a opozicione stranke protive se izboru članova Izbornoe komisije Grada Mostara, jer, kako navode, vladajuće stranke žele u to tijelo postaviti osobe bliske tim strankama.

Trenutno je u toku pauza.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić danas nije prisutan zbog službenog puta, a načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je kako je gradonačelnik Odluku o komunalnom redu i Odluku o načinu i postupku davanja u zakup poslovnih prostora Grada Mostara povukao s današnjeg dnevnog reda zbog dorade i nedorečenosti.

(Fena)